Ubica Ane Lind: Ubio sam jer sam mrzio političare

Mijailović je objasnio da nije napao Anu Lind zbog njene podrške NATO bombardovanju Srbije 1999. godine i da ta činjenica "nema nikakve veze" sa njegovim zločinom
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 15:02h

Mijailo Mijailović, osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva švedske ministarke Ane Lind 2003. godine, izjavio je u objavljenom intervjuu da je taj zločin počinio "iz mržnje prema političarima".

"Osjećao sam mržnju prema političarima, i švedskim i srpskim. Smatrao sam ih odgovornim za svoje neuspjehe", rekao je Mijailović, Šveđanin srpskog porijekla u intervjuu za švedski tabloid "Expressen".

"Živio sam od malih naknada za nezaposlenost i bolest, nisam imao nikakvo obrazovanje, nikakvu budućnost. Bio sam čovjek bez posla, bez automobila, bez prijatelja, bez ikakve šanse"

"Živio sam od malih naknada za nezaposlenost i bolest, nisam imao nikakvo obrazovanje, nikakvu budućnost. Bio sam čovjek bez posla, bez automobila, bez prijatelja, bez ikakve šanse", dodao je.

Tokom suđenja 2004, tridesetdvogodišnji Mijailović nije objasnio zašto je nožem napao tadašnju šeficu diplomatije, već je samo rekao da je "čuo glasove" koji su mu rekli da to uradi.

"Nisam čuo nikakve glasove, to je bila izmišljotina", rekao je, objasnivši da je tu "priču" smislio da bi bio proglašen neuračunljivim i da bi izbjegao zatvorsku kaznu.

Poslije hapšenja, policija je u okviru istrage saznala da je taj mladić imao dosije kao psihijatrijski bolesnik. Otkako je osuđen, više puta boravio je u psihijatrijskim bolnicama na liječenju, i u jednoj takvoj bolnici je dao intervju novinarima.

Mijailović je govorio na srpskom jeziku, a u razgovoru je objasnio i da nije napao Anu Lind zbog njene podrške NATO bombardovanju Srbije 1999. godine i da ta činjenica "nema nikakve veze" sa njegovim zločinom.

Kako je rekao, da je imao priliku, napao bi nekog drugog političara, ali kobnog 10. septembra 2003. godine nosio je sa sobom nož, a na Lindovu je slučajno naišao ispred tržnog centra.

Odlučio je da je prati dok je obavljala kupovinu sa jednom prijateljicom, kada nije imala pratnju tjelohranitelja, dodao je.

Mijailović je kazao i da je ovim priznanjem želio da "objasni razloge za svoj zločin", i da neće tražiti prijevremeno puštanje iz zatvora, kao i da ne očekuje da mu bude oprošteno.

Galerija

Bonus video: