Preživjeli sa ostrva Utoja posjetili mjesto masakra

\\"Znam da će ovo biti veoma težak dan, ali znam i da moram da skinem taj teret sa pleća\\", rekao je Adrian Prakon (21), koji je u pucnjavi ranjen u rame
390 pregleda 0 komentar(a)
Utoja posjeta porodica i prijatelja, Foto: Rojters
Utoja posjeta porodica i prijatelja, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.08.2011. 16:15h

Nekoliko stotina preživjelih u masakru na norveškom ostrvu Utoja, gdje je Anders Behring Brejvik ubio 69 ljudi, prvi put je danas posjetilo mjesto tragedije.

Iako je policija raščistila mjesto masovnog ubistva izvršenog 22. jula, sećanja preživelih mladića i devojaka još uvijek su svježa, a Utoju su, kako kažu, posjetili kako bi se suočili sa strašnim iskustvom koje su preživjeli.

"Znam da će ovo biti veoma težak dan, ali znam i da moram da skinem taj teret sa pleća", rekao je Adrian Prakon (21), koji je u pucnjavi ranjen u rame.

Posjeti ostrvu Utoja, koju su, za oko 750 ljudi, organizovale norveške bezbjednosne službe, danas se priključio i premijer Jens Stoltenberg, kao i rođaci i prijatelji preživjelih, prenio je AFP.

"Morao sam da vidim ostrvo kako bih nastavio da živim. Takođe sam morao da budem sa svojim prijateljima", rekao je Prakon, koji je tokom masakra obučen skočio u vodu, ali je na povratku ka obali ugledao Brejvika kako puca u one koji su pokušali da otplivaju.

Prakon je ispričao i da se na obali pravio mrtav, ali da mu je Brejvik prišao i pucao u njega u namjeri da ga pogodi u glavu, ali je promašio i pogodio ga u rame.

Posjetioce ostrva Utoja pratili su i tim doktora, psihijatara i psihologa, kao i hrisćanski i muslimanski sveštenici, kao što je bio slučaj i juče, kada je mjesto masakra posjetilo oko 500 članova porodica poginulih.

Brejvik (32) je 22. jula, par sati prije masakra na ostrvu Utoja, gde je ubio 69 osoba, većinom tinejdžera, aktivirao eksploziv u centru Osla i usmrtio osmoro ljudi.

On je na sudu priznao zločin, rekavši da je njegov postupak bio "okrutan, ali neophodan".

Bonus video: