Brejviku produžen pritvor u samici

Brejvik je priznao da je 22. jula ubio 77 ljudi, uključujući osam osoba koje su poginule u bombaškom napadu u Oslu u kojem je uništeno sjedište norveške vlade i oštećene okolne zgrade
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 20:25h

Masovni ubica Anders Behring Brejvik ostaće u samici još četiri nedjelje, odlučio je juče sud u Oslu, dok su porodice 69 osoba koje je prošlog mjeseca ubio doputovale na ostrvo gdje je počinjen masakr, prenijela je agencija Rojters.

Brejvik je priznao da je 22. jula ubio 77 ljudi, uključujući osam osoba koje su poginule u bombaškom napadu u Oslu u kojem je uništeno sjedište norveške vlade i oštećene okolne zgrade.

Jučerašnje saslušanje u Oslu je, na predlog istražitelja, održano iza zatvorenih vrata.

„Nije pokazao da shvata bol i patnju koju je nanio“, kazao je advokat Sigurd Klomset

„Optuženi opisuje izolaciju kao dosadnu i monotonu, ali i kao sadistički metod mučenja“, kazao je sudija Hugo Abelset na konferenciji za novinare.

Sudija je rekao da će 32-godišnji Norvežanin ostati u izolaciji do 19. septembra, zbog straha da bi moglo doći do podmetanja dokaza. Policija nije isključila mogućnost postojanja saučesnika u zločinu.

„Strah nas je da bi preko drugih zatvorenika bio u stanju da komunicira sa ljudima izvan zatvora“, kazao je tužilac Pal-Frederik Hjort Krebi na konferenciji za novinare.

Advokat koji zastupa neke od porodica žrtava kazao je Rojtersu da Brejvik na drugom pojavljivanju u sudu nije pokazao znake kajanja.

„Nije pokazao da shvata bol i patnju koju je nanio“, kazao je advokat Sigurd Klomset.

Produžena izolacija

Ubica je zamolio da na saslušanju nosi bijelu kravatu i frak da „bi pokazao kako ozbiljno shvata sudsku proceduru“, piše u sudskim dokumentima, ali je njegov predlog sud odbio jer ga smatra „nepotrebno uznemiravajućim i uvredljivim“.

"Posjeta ostrvu pomaže im da shvate šta se desilo, pomaže im da realno sagledaju situaciju“

Policija je predložila da Brejviku bude produžena izolacija, jer im ona pomaže da otkriju šta se desilo. Prema norveškom zakonu, Brejvik će vjerovatno ostati u zatvoru dok mu za godinu ne počne suđenje, ali uslovi pod kojima se drži mogu u nekom trenutku biti olakšani.

Nekih 40 km dalje, oko 500 članova porodica žrtava okupilo se na ostrvu Utoja kako bi od članova policije i Crvenog krsta čuli gdje su i kako tačno oni poginuli. Stigavši gumenim čamcima i po kiši, porodice i bliski prijatelji polako su se raširili po ostrvu.

„Posjeta ostrvu pomaže im da shvate šta se desilo, pomaže im da realno sagledaju situaciju“, kazao je psiholog Atle Diregrov, koji pruža profesionalnu pomoć žrtvama i njihovim bližnjima, javio je Rojters.

„Sagledavanje činjenice je često manje zastrašujuće od fantazija koje imaju. Fantazije vas mogu pojesti iznutra“.

Komandant pokreta otpora

Policija je u četvrtak objavila transkript dva telefonska razgovora koje je Brejvik uputio policiji dok je pucao, uglavnom na tinejdžere, na Utoji.

Brejvik je rekao da želi da se preda pošto je „završio operaciju“

U prvom, on se predstavlja kao „komandant norveškog protiv-komunističkog pokreta otpora“, a zatim je izrazio želju da se „preda“, prije nego što je razgovor prekinut.

U drugom, Brejvik je rekao da želi da se preda pošto je „završio operaciju“.

Policija je potom pokušala da ga pozove, ali nije odgovarao na pozive. U isto vrijeme, zabrinute porodice i ljudi na Utoji počeli su pomahnitalo da zovu policiju kako bi saopštili da je na njih pucano. Policija im je poručila da budu mirni i da se prave da su mrtvi.

Zbog načina na koji je reagovala na pucnjavu, norveška policija se nalazi na meti kritika.

Bonus video: