NEĆE DA LAJKUJU

Njemačke vlasti traže od Fejsbuka da ukine opciju "lajk"

Odluku o tome donio je komesar za zaštitu podataka koji je naveo da Fejsbuk krši evropske i njemačke zakone time što prosljeđuje podatke sa mreže na servere u Americi
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 02:00h

Vlasti njemačke države Šlezvig-Holštajn odlučile su da ukinu dugme lajk i fan strane na društvenoj mreži Fejsbuk navodeći da se time krše evropski i njemački zakoni o zaštiti podataka.

Odluku o tome donio je komesar za zaštitu podataka koji je naveo da Fejsbuk krši evropske i njemačke zakone time što prosljeđuje podatke sa mreže na servere u Americi.

Na to je odmah reagovao Fejsbuk navodeći da taj sajt ne krši nikakve propise. Portparol te kompanije rekao je da je tačno da se informacije o korisniku poput njegove aj-pi adrese mogu vidjeti kada klikne na opciju lajk, ali da se ti podaci brišu poslije 90 minuta.

"To je u skladu sa uobičajenim standardima u industriji", navode u Fejsbuku.

To nije prvi put da njemačke vlasti ulaze u sukob sa nekim od najvećih internet kompanija zbog kršenja privatnosti građana

Komesar za zaštitu privatnosti međutim zatražio je od lokalne Fejbukove kancelarije u Šlezvig-Holštajnu da odmah prestane da prosljeđuje korisničke podatke ka Fejsbuk serverima u Americi i zaprijetio tužbom ukoliko to ne bude učinjeno.

Internet korisnici su pozvani da se uzdrže od korišćenja lajk dugmeta i fan stranica, ili da ne koriste Fejsbuk nalog ako žele da njihova privatnost ne bude ugrožena.

To nije prvi put da njemačke vlasti ulaze u sukob sa nekim od najvećih internet kompanija zbog kršenja privatnosti građana.

Prošle godine Gugl je morao da izađe u susret zahtjevu da zamuti fotografije kuća u svom servisu Gugl maps, dok je Fejsbuk u januaru bio primoran da korisnicima omogući veću kontrolu nad imejl kontaktima, zbog nesuglasica oko servisa Frend fajnder.