Brejviku pomagalo više osoba, koji su koristili oružje i eksplozive?

Brejvik je prvi put pozvao vlasti 26 minuta prije nego što je uhapšen i tada se predstavio kao komandant jednog antikomunističkog pokreta otpora
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 19:46h

Anders Bering Brejvik, koji je u dva napada u norveškoj prijestonici Oslu i na obližnjem ostrvu ubio 77 ljudi, dva puta je zvao vlasti tokom napada na omladinski kamp u Utoji kako bi im rekao da želi da se preda, navela je danas policija.

Brejvik je prvi put pozvao vlasti 26 minuta prije nego što je uhapšen i tada se predstavio kao komandant jednog antikomunističkog pokreta otpora, saopštila je policija.

"Trenutno se nalazim na Utoji. Želim da se predam", rekao je Brejvik prema transkriptu koji je novinarima podjeljen na konferenciji za novinare.

Šef lokalne policije Sisel Hamer rekao je da je "operater ozbiljno shvatio ono što je Brejvik rekao i pozvao ga je, ali nije bilo odgovora".

Brejvik je ponovo pozvao minut prije nego što je uhvaćen i tražio da ga prebace na telefon komandanta antiterorističke policijske jedinice.

"Ja sam komandant norveškog pokreta otpora. Ispunio sam svoju operaciju, pa hoću da se predam", rekao je tada Brejvik i spustio slušalicu, ali se predao policiji samo minut kasnije.

Zvaničnici policije su takođe rekli, na osnovu informacija koje su dobili iz poziva o pucanju na ostrvu, da vjeruju da je u vrijeme napada između dvoje i pet napadača bilo umiješano, kao i da su koristili različito oružje i eksplozivna sredstva.

Brejvik je 22. jula detonirao i automobil bombu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osam ljudi, nakon čega je u omladinskom kampu na ostrvu Utoja ubio još 69.

Bonus video: