Rusi izgubili tek lansirani satelit vrijedan stotine miliona

Svemirska agencija Rusije je saopštila da je Proton-M funkcionisao uredno, ali nije proradio drugi stepen, dodatna raketa Briz-M. Tada je izgubljena radio-veza sa satelitom
0 komentar(a)
satelit, Foto: Csmonitor.com
satelit, Foto: Csmonitor.com
Ažurirano: 18.08.2011. 20:34h

Rusija je saopštila da je izgubila kontakt sa tek lansiranim telekomunikacionim satelitom vrijednim stotine miliona dolara, što je posljednji u nizu udaraca koje je pretrpjela svemirska industrija te zemlje, prenio je Rojters.

Satelit Ekspres AM4 vrijedan 265 miliona dolara, koji su njegovi konstruktori opisivali kao najmoćniji satelit koji je ikada napravljen u Evropi, lansiran je kasno u srijedu raketom Proton-M iz iznajmljenog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Svemirska agencija Rusije je saopštila da je Proton-M funkcionisao uredno, ali nije proradio drugi stepen, dodatna raketa Briz-M. Tada je izgubljena radio-veza sa satelitom.

Takođe je saopšteno da stručnjaci pokušavaju da ponovo uspostave kontakt sa satelitom koji je bio namijenjen da Rusiji pruža usluge digitalne televizije, interneta i telekomunikacije tokom sljedećih 15 godina.

Sudeći prema prvim pokušajima, zvaničnici imaju oko 75% šanse da se ponovo povežu sa satelitom i da ga vrate u pravu orbitu, kazao je Rojtersu Igor Lisov stručnjak za svemirsku industriju.

Gubitak ovog satelita bio bi „noćna mora“ za rusku svemirsku industriju, ocijenio je on, pošto bi time bili na tri ili četiri godine odloženi projekti od ključnog značaja.

Ovaj incident dolazi nakon serije loših lansiranja, među kojima su i slučajevi tri loše osigurana orbitera koji su se ranije ove godine srušili u Tihi okean, oštetivši Moskvu za 160 miliona eura i osujetivši planove Kremlja za globalno pozicioniranje sistema kao rivala američkom GPS-u.

Bonus video: