11 POVRIJEĐENIH

Madriđani protestuju jer država plaća 100 miliona eura za posjetu Pape

Sa strane demonstranata se čulo „Ti si, papo, nacista!“, na šta su vjernici odgovorili skandiranjem „Benedikt, Benedikt“
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 19:54h

Nakon što je sletio na madridski aerodrom, papa Benedikt XVI je kazao da privreda treba da bude u službi čovjeka, a ne profita, dok su na ulicama španske prijestonice protivnici finansiranja njegove četvorodnevne posjete iz državnog budžeta sukobili sa policijom.

„Čovjek mora da bude u centru ekonomije, koju ne predstavlja profit nego solidarnost“, kazao je papa i poručio da moral i etika moraju odigrati veću ulogu u formulisanju ekonomske politike, prenijele su svjetske agencije.

Oko milion hodočasnika iz svih krajeva svijeta došli su u Madrid kako bi prisustvovali događajima čiji će vrhunac biti papina misa na otvorenom koja će se održati u nedjelju. Proslava Svjetskog dana mladih 2011. počela je u utorak uveče velikom misom na otvorenom na kojoj je služilo 800 biskupa, nadbiskupa i kardinala iz cijelog svijeta zajedno sa još 8.000 sveštenika.

Više od 100 grupa suprotstavilo se papinoj posjeti protestima održanim u srijedu veče, prenio je BBC. Među njima je bilo onih koji pripadaju pokretu „gnjevnih“ 15-M, koji se protive vladinim mjerama štednje, kao i grupa za zaštitu prava LGBT zajednice i druhih koji se protive aspektima rimokatoličkog učenja.

„Mi se ne ljutimo zbog papine posjete - koju neki podržavaju, a neki ne - nego što se ona finansira iz državne kase, naročito u vrijeme kada se u mnogim službama prave rezovi kako bi se sprovele vladine mjere štednje“, navodi u saopštenju pokret 15-M.

Oko 5.000 okupljenih demonstranata uzvikivali su: „Od mog poreza ništa za papu“.

„To je ogroman izdatak za Španiju koja prolazi kroz težak period“, kazala je Rojtersu Roza Velaskez (55) koja je nosila transparent na kome je pisalo „Religija je opijum za narod – ne drogirajte se našim porezima“.

Dopisnica BBC-a iz Madrida Sara Rejnsford javila je da su tenzije rasle kako su okupljeni pokušavali da pređu trg Puerta del Sol, simbol višemjesečnih masovnih protesta protiv nezaposlenosti i mjera štednje. Tu su se susreli sa okupljenim hodočasnicima koji su nosili zastave Vatikana i sa njima razmijenili oštre riječi.

Sa strane demonstranata se čulo „Ti si, papo, nacista!“, na šta su vjernici odgovorili skandiranjem „Benedikt, Benedikt“. Kordon policije je razdvajao ove suparničke grupe, a u jednom momentu policija je demonstrantima naredila da se raziđu.

U pokušaju da raščiste trg, policajci su se sukobili sa demonstrantima od kojih su neki gađali bocama. Portparol policije je saopštio da je u sukobima povrijeđeno 11, a uhapšeno 8 osoba, prenio je Asošiejtid pres (AP).

„Ljudi su stvarno poludjeli, ali u isto vrijeme, bog želi da svi mi budemo ovdje i znam da će nas on štititi dok god smo tu“, kazala je za AP Holi Springfild, 17-godišnja Amerikanka koja je bila svjedok protesta koji su je uznemirili.

Španija se suočava sa ekonomskom krizom, najvećom u posljednjih nekoliko decenija, sa stopom nezaposlenosti od 21% koja je najviša u Evropi.

Organizatori tvrde da će festival mladih španskoj ekonomiji donijeti oko 100 miliona eura „bez ikakvih troškova po poreske obveznike“, ali kritičari procjelnjuju da će događaj koštati isto toliko. Vlada je odbila da kaže koliko iznose stvarni troškovi.

Galerija

Preporučujemo za Vas