Bez Evropske unije Balkan je tempirana bomba

Upitan da li to znači da najprije treba da se prime Srbije, pa čak i Albanija, prije Ukrajine, Švarcenberg je odgovorio da su za Češku Moldavija i Ukrajina tek u drugom planu
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 10:35h

Ministar inostranih poslova Češke Karel Švarcenberg ocjenjuje da nakon Hrvatske u EU moraju biti primljene zemlje zapadnog Balkana.

Poslije Hrvatske najprije EU mora da primi zemlje zapadnog Balkana, jer sve dok to ne učini, u svom neposrednom susjedstvu "njeguje tempiranu bombu", naglasio je Švarcenberg u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

"Balkan se neće smiriti sve dok ne učinimo konačno da granice postanu neznačajne. To je moguće samo u EU. Uz to sa tamošnjom nezaposlenošću do 60 odsto stvaramo samo socijalne nemire", upozorio je on.

Upitan da li to znači da najprije treba da se prime Srbije, pa čak i Albanija, prije Ukrajine, Švarcenberg je odgovorio da su za Češku Moldavija i Ukrajina tek u drugom planu.

U tome se razlikuje stav Češke i Poljske koja trenutno predsjedava EU.

Međutim, dodao je on, razgovori sa Ukrajinom teku dobro, a Moldavija preduzima ogromne reformske napore.

"To sve će trajati još mnogo godina. Nekada će, međutim, uspjeti ova integracija u EU", poručio je šef češke diplomatije.

Bonus video: