Jermenija: Uhapšeno 30 osoba uoči glasanja o premijeru

Služba za odnose s medijima jermenske policije potvrdila je da su izvršena privođenja, prenosi TAS S
0 komentar(a)
lisice, hapšenje, Foto: Shutterstock
lisice, hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2018. 11:18h

Oko 30 pristalica jermenske opozicione partije Građanski ugovor privedeno je tokom sukoba s policijom, saopštio je danas lider te partije Nikol Pašinjan.

"Oko 30 naših pristalica trenutno se nalazi u policijskim stanicama. Pozivam njihove prijatelje i rođake da blokiraju ulice i avenije prijestonice, umjesto da idu u policiju", rekao je Pašinjan.

Služba za odnose s medijima jermenske policije potvrdila je da su izvršena privođenja, prenosi TAS S.

Opozicija pokušava da spriječi glasanje u parlamentu o novom premijeru zemlje, koje bi trebalo da počne u 12 sati po lokalnom vremenu.

Vladajuća Republikanska partija Jermenije imenovala je Serža Sargsjana, čiji je 10-godišnji predsjednički mandat istekao 9. aprila, na mjesto premijera.

Jermenska opozicija optužuje bivšeg predsjednika da je promijenio politički sistem države kako bi ostao na vlasti, navodeći izmenu ustavnog amandmana iz 2015. godine, koji izvršnu vlast stavlja u ruke premijera, umjesto predsjednika.

Oko šest hiljada ljudi protestovalo je u ponedjeljak u Jerevanu, prijestonici Jermenije protiv Sarksjana, a nekoliko osoba je povrijeđeno u sukobima sa policijom.

Armen Sarkisijan preuzeo je funkciju predsjednika prema novom sistemu, koji predviđa da predsjednik ima manje ovlašćenja, a premijer bude dominantna figura u zemlji.

Bonus video: