Juščenko krivi Timošenkovu za štetni gasni ugovor

Juščenko je posvjedočio da je Timošenkova odbila prihvatiti prethodnu razumniju ponudu Moskve, a zatim je bila primorana da potpiše revidiran ugovor u kojem su Rusi povećali cijenu gasa
0 komentar(a)
Viktor Juščenko i Julija Timošenko, Foto: Reuters
Viktor Juščenko i Julija Timošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2011. 13:34h

Bivši predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko svjedočio je u Pečerskom sudu u Kijevu, u procesu koji se vodi protiv njegove nekadašnje bliske saradnice i bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko.

Juščenko je rekao da 2009. godine nije imao moć da spriječi tadašnju premijerku da potpiše ugovor sa Rusijom o uvozu gasa, iako je taj ugovor štetan po Ukrajinu.

Timošenkova, kada je shvatila grešku, pokušala je da je ispravi i otputovala u Moskvu da potpiše ugovor prema prvobitnim uslovima

On je posvjedočio da je Timošenkova odbila da prihvati prethodnu razumniju ponudu Moskve, a da je zatim bila primorana da potpiše revidiran ugovor u kojem su Rusi dramatično povećali cijenu gasa.

„Bila je to potpuna propast pregovora”, kazao je bivši predsjednik Ukrajine i objasnio da je Timošenkova, kada je shvatila grešku, pokušala da je ispravi i otputovala u Moskvu da potpiše ugovor prema prvobitnim uslovima.

„To nikada nije urađeno zbog ruske strane”, koja je odbila da razgovara o tome sa Timošenkovom, naveo je Juščenko.

On je takođe rekao da je kopiju ugovora dobio faksom od nepoznatog pošiljaoca iz Moskve. „Ne zna se ko stoji iza tog faksa. Da li obavještajne službe, da li ambasada, ili neko treći”, kazao je Juščenko, koji je u sudnicu došao u pratnji tjelohranitelja.

Juščenko je takođe rekao da je kopiju ugovora dobio faksom od nepoznatog pošiljaoca iz Moskve

Simpatizeri Timošenkove su povicima "sramota!" ispratili ulazak Juščenka u sudnicu.

Julija Timošenko uhapšena je 5. avgusta i od tada se nalazi u pritvoru, a protiv nje se vodi krivični postupak za zloupotrebu službenog položaja, s optužbom da je u sklapanju gasnog ugovora sa Rusijom oštetila budžet Ukrajine.

Uprkos tome što uživa podršku opozicionih krugova u Ukrajini, kao i podršku Zapada, sud u Kijevu odbio je dosad sedam zahtjeva da ona bude puštena iz pritvora i da se brani sa slobode.

Bonus video: