A BIĆE I ŠTEDNJE

Švajcarci će proširiti mjere za ograničenje rasta franka

Najavljeno je i novo podizanje bankarskih depozita po viđenju, na 200 milijardi franaka (CHF), sa sadašnjih 120 milijardi
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2011. 10:24h

Švajcarska centralna banka (SNB) najavila je danas da će proširiti mjere za ograničenje rasta franka, a Vlada će tokom dana objaviti paket mjera pomoći ekonomiji kako bi se lakše nosilo s jakom nacionalnom valutom,

"Dosadašnje mjere SNB-a za obuzdavanje jakog franka postižu željeni efekt. Uprkos tome, franak je i dalje jako precijenjen", navedeno je u saopštenju SNB-a.

Najavljeno je i novo podizanje bankarskih depozita po viđenju, na 200 milijardi franaka (CHF), sa sadašnjih 120 milijardi, prenosi Business.hr.

Kako bi se postigao novi ciljani nivo, u SNB-u su najavili otkup izdatih državnih obveznica i devizne swapove.

Švajcarska centralna banka već je spustila ključne kamatne stope na nulu, a prošle je sedmice najavila i da će se poslužiti deviznim swapovima kako bi povećala likvidnost u francima.

Švajcarski mediji odvojeno su objavili da će Vlada tokom dana donijeti 1,5 milijardi CHF vrijedan paket mjera kako bi pomogla ekonomiji da se lakše nosi s jakim frankom.

Vlada će u okviru novih mjera osloboditi mala i srednja preduzeća i hotele obaveze plaćanja doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Time bi se finansijsko opterećenje tih preduzeća moglo smanjiti za do 1,3 milijardi CHF. Mjere će biti na snazi godinu.