Soroš: Kina će spasiti euro

Kina najviše profitirala od globalizacije tako da ima jak interes da održi postojeći globalni sistem
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 16:30h

Kinezi imaju veliki interes za alternativu dolaru, pa će podržati sve napore Evrope da spasu euro, ocijenio je finansijski investitor Džordž Soroš.

On je u intervjuu za njemački "Špigl" kazao da Njemačka mora odlučnije da se uhvati u koštac sa krizom eurozone.

"Sigurno se neću kladiti protiv eura, jer Kinezi imaju veliki interes za alternativu dolaru, pa će podržati sve napore Evropljana da spasu euro", rekao je Soroš, napominjući da spekulanti dodatno otežavaju krizu.

Na pitanje novinara da li je Kina zapravo odgovorna za jačanje eura u odnosu na dolar, Soroš je odgovorio potvrdno, objašnjavajući to činjenicom da "postoji misteriozni kupac koji nastavlja da podržava i održava euro, a to nije on".

Dodao je da je Kina najviše profitirala od globalizacije tako da ima jak interes da održi postojeći globalni sistem.

Soroš očekuje da Njemačka, kao najjača zemlja zone eura, diktira to rješenje te da se samo uz intervenciju najmoćnije evropske ekonomije mogu izbjeći nove bankarske krize i nova svjetska ekonomska depresija.

Euro-obveznice

"Njemačka je ta koja ima najbolji kreditni rejting i hronični višak kojim može da kreditira članice u problemu. U krizi kreditor vuče konce. Naravno, to nije pozicija koju je Njemačka ili kancelarka Angela Merkel žele, ali je činjenica da su samo Njemci u poziciji da diktiraju Evropi rješenje za krizu", istakao je Soroš, dodajući da njemačka reakcija mora da bude brza i snažna, jer se ulagači plaše nesigurnosti.

"Što se duže bude čekalo sa tom reakcijom, cijena spasavanja koju će Njemačka da plati biće veća", dodao je Soroš.

On je ocijenio da bi propast eura prouzrokovao bankarsku krizu koja ne bi bila pogubna samo za Evropu, već i za cijelu svjetsku ekonomiju i odvela pravo u depresiju sličnu onoj iz tridesetih godina prošlog vijeka.

Soroš rješenje vidi u euro-obveznicama, odnosno da se omogući članicama eurozone da refinansiraju veći dio svojih dugova "pod razumnim uslovima".

"Problem je što svaka članica eurozone posebno kontroliše svoju fiskalnu politiku i morate da se uzdate u obećanja svake od tih članica da će se pridržavati dogovorenih uslova, što često nije slučaj", dodao je Soroš.

Bonus video: