Imate neki milion viška? Kupite ostrvo u Hrvatskoj

Cijena za ostrvo od nekih 2,4 hektara, prekrivenog žbunjem, sa jednom malom kamenom kućom u sredini, iznosi 1,05 miliona eura, javila je agencija Rojters
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 07:01h

Teško da Stipe Marušić liči na nekoga ko posjeduje ostrvo u Jadranskom moru. Međutim, nezaposleni 40-godišnji hrvatski mornar i njegova dva brata prodaju jedno za milionski iznos.

"Pripadao je mom čukunđedu i, na neki način, žao nam je što ga prodajemo. Ali, mi smo svi mornari, a kompanije za koje smo radili su otišle u stečaj, bez posla smo i nemamo drugog izbora“, kazao je Marušić dok je pokazivao svoje ostrvo, Srednja Kluda, u trogirskom arhipelagu sjeverno od Splita.

Cijena za ostrvo od nekih 2,4 hektara, prekrivenog žbunjem, sa jednom malom kamenom kućom u sredini, iznosi 1,05 miliona eura, javila je agencija Rojters.

"Interesovanje postoji, imamo jednog ozbiljnog kupca, ali nas papirologija usporava“, dodao je Marušić.

Njegova priča opisuje kompleksnu situaciju u zemlji koja bi 2013. godine trebalo da postane dio Evropske unije.

Hrvatska je tek 2005. tržište nekretnina otvorila za strance, i dva prelijepa ostrva ubrzo su prodata. Vlada je, zatim, zabranila izgradnju novih objekata na malim nenaseljenim ostrvima, naglasivši da želi da ih sačuva za „poljoprivredne poslove i organizovane posjete“.

Naša ostrva su jeftinija od onih u Grčkoj, naše more je jedno od najljepših. Ima puno potencijalnih VIP klijenata iz oblasti biznisa, sporta, šou-biznisa ili kraljevskih porodica, ali oni odustaju zbog zabrane izgradnje

"Naša ostrva su jeftinija od onih u Grčkoj, naše more je jedno od najljepših. Ima puno potencijalnih VIP klijenata iz oblasti biznisa, sporta, šou-biznisa ili kraljevskih porodica, ali oni odustaju zbog zabrane izgradnje“, kazala je Jasminka Biliškov iz vodeće hrvatske agencije za nekretnine „Biliškov“.

Ona je kazala da su poznate ličnosti koje ljeti krstare Jadranskim morem, uključujući princezu Karolinu od Monaka i vlasnika Formule 1 Barnija Eklstona, u početku bile oduševljene, ali da su izgubile interesovanje.

Štaviše, prije nego što proda ostrvo vlasnik mora da ga ponudi vladi, koja ima prava kupovine iz prve ruke, naveo je Rojters. Vlada, gladna novca, gotovo je stalno propuštala šansu, ali procedura može potrajati oko šest mjeseci.

"Većina investitora koja ispituje Hrvatsku bude razočarana“, kazao je Kris Krolov, izvršni direktor 'Private islands online', agencije sa sjedištem u Kanadi koja prodaje ostrva na međunarodnom tržištu i na prodaju nudi četiri u Hrvatskoj.

Većina malih ostrva se koristila za uzgajanje maslina i vinograda, ili kao zemljište za ispašu ovaca. Ona su sada uglavnom napuštena i nekultivisana

Većina malih ostrva se koristila za uzgajanje maslina i vinograda, ili kao zemljište za ispašu ovaca. Ona su sada uglavnom napuštena i nekultivisana.

Vlada, koju u decembru čekaju parlamentarni izbori, do sada nije nagovijestila da bi mogla ukinuti zabranu izgradnje. Ali Biliškova, čija agencija nudi 15 ostrva, smatra da bi zabrana mogla biti ukinuta, te da će njihova vrijednost samo rasti.

"Mislim da je ovo pravo vrijeme za kupovinu. Kada se priključimo EU, mislim da će vlada postupiti kao što je i Grčka, gdje je izgradnja dozvoljena, ali strogo kontrolisana“.

„Naravno, tada će cijena biti mnogo veća, pa smatram da je kupovina ostrva sada dobra i sigurna investicija“, zaključila je Biliškova.

Bonus video: