POZNATI INVESTITOR

Soroš predložio tri koraka za rješavanje krize u eurozoni

Soroš je svjestan da finansijska tržišta neće blagonaklono gledati ni na jedan od njegovih predloga, ali upozorava da je potrebno preduzeti odlučne mjere kako bi se izbjegla propast eurozone i eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 17:09h

Poznati američki investitor Džordž Soroš je u intervjuu za "Financial Times" iznio svoje predloge rješavanja dužničke krize u eurozoni. Prije svega, naglasio je, rješenje se mora sastojati od tri komponente - reforme i rekapitalizacije bankarskog sistema, režima euroobveznica i mehanizma izlaska iz eurozone.

Soroš ističe kako su banke u eurozoni, zbog nedostatka regulative, postale među najopterećenijim u svijetu i treba ih zaštititi od rizika. Zato ih treba dokapitalizirati, osigurati njihovu solventnost i na kraju okončati incestuozni odnos između banaka i regulatornih tijela.

Poziva na uvođenje euroobveznica za koje bi garantovale sve zemlje EU kako bi se omogućilo da posrnule članice refinansiraju dugove po istim uslovima kao i članice koje nemaju finansijskih problema.

Napominje kako bi Njemačka trebala da preuzme rješavanje dužničke krize, ali pod uslovom da uvede pravila koja mogu pratiti i druge zemlje, ne samo ona. A ta pravila podrazumjevaju postupno smanjenje zaduženja. Zemljama koje su trenutno u problemima, npr. Španija, treba omogućiti veći proračunski deficit kako bi riješile svoje probleme.

Izlazni mehanizam iz eurozone

Soroš smatra kako ne bi trebalo osmisliti jedinstveni izlazni mehanizam, jer ono što bi moglo funkcionisati u slučaju Grčke, ne mora funkcionisati i za Itaiju. Zato, u nedostatku takvog mehanizma, predlaže uvođenje sankcija od kojih se ne bi moglo pobjeći, ukoliko neka zemlja odluči da napusti eurozonu. Predlaže da ministri finansija imaju ne samo finansijsku već i političku moć.

Soroš je svjestan da finansijska tržišta neće blagonaklono gledati ni na jedan od njegovih predloga, ali upozorava da je potrebno preduzeti odlučne mjere kako bi se izbjegla propast eurozone i eura.

"Ova tri problema moraju biti razriješena ukoliko euro želi da ostane valuta na koju se može računati", zapisuje na kraju Soroš.