Gorbačov: Jelcin je razbio SSSR, trebalo je da ga pošaljem u neku banana republiku

Pokušaj puča potrajao je tri dana, a zatim se Boris Jeljcin domogao vlasti u Rusiji i rasturio Sovjetski savez nekoliko mjeseci kasnije
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 12:22h

Posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov izjavio je danas da je od bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša (starijeg) dobio upozorenje da mu je bezbjednost ugrožena uoči pokušaja puča 1991. godine

„Pozvao me je Buš. Imao je informacije od moskovskog gradonačelnika Gavrila Popova", kazao je Gorbačov za „Rusiskaju gazetu" i objasnio da nije povjerovao Bušu, jer „potrebno je biti idiot" i odlučiti se za preuzimanje vlasti silom uprkos znacima korjenitih promjena u SSSR.

„Nažalost, oni su bili idioti", zaključio je Gorbačov misao o tvrdoj liniji komunista koji su pokušali da ga smijene prije 20 godina.

Grupa veterana Komunističke partije pobunila se protiv Gorbačova i nametnula mu kućni pritvor dok se odmarao u vili na Crnom moru, a zatim emitovala televizijsku poruku u kojoj je najavljen završetak „perestrojke".

„Nije trebalo da uzmem taj odmor. Bila je to greška", rekao je Gorbačov.

Pokušaj puča potrajao je tri dana, a zatim se Boris Jeljcin domogao vlasti u Rusiji i rasturio Sovjetski savez nekoliko mjeseci kasnije.

Gorbačov tvrdi da nije imao namjeru da pokretanjem reformi rasturi SSSR i ostao je veoma kritičan prema Jeljcinu zbog toga.

„On je bio gladan moći. Trebalo je da ga pošaljem u neku banana republiku za ambasadora", kazao je Gorbačov.

Bonus video: