Kubanci proslavljaju Kastrov rođendan

Fidel Kastro je vodio Kubu 50 godina, a 2006. je zbog zdravstenih problema vlast prepustio svom mlađem bratu Raulu
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 17:02h

Fidel Kastro proslavio je 85. rođendan daleko od očiju javnosti, iako je na Kubi tim povodom organizovan niz koncerata, baletskih predstava i izložbi.

Gala koncert "Pjesma lojalnosti" održan je u pozorištu Karl Marks u Havani uz prisustvo 5.000 ljudi, ali Kastro se nije pojavio, što ne iznenađuje s obzirom da se on rijetko pojavljuje u javnosti otkako je 2006. napustio funkciju privremeno, a dvije godine kasnije i trajno, navodi agencija AP.

Na toj proslavi nije bilo ni njegovog mlađeg brata i nasljednika na funkciji predsjednika, Raula, a umjesto njega prisustvovao je prvi potpredsjednik Hose Ramon Mačado Ventura koji je održao i glavni govor na ceremoniji 26. jula povodom nacionalnog Dana revolucije.

Fidel Kastro je vodio Kubu 50 godina, a 2006. je zbog zdravstenih problema vlast prepustio svom mlađem bratu Raulu.

Iako se povukao sa vlasti, on i dalje igra važnu ulogu na Kubi i stalni je konsultant svom bratu, napominje AFP.

Rođen 13. avgusta 1926. od oca Španca i majke Kubanke, Fidel Kastro je postao heroj kubanske revolucije kada je 1959. godine zbačen sa vlasti Fulgensio Batista.

Fidela, komunističku ikonu u jeku hladnog rata, antiameričkog i antiimperijalističkog lidera, pristalice smatraju velikim revolucionarom, a kritičari nemilosrdnim diktatorom.

Galerija

Bonus video: