Veliko stezanje kaiša u Italiji

U sljedeće dvije godine svaki će stanovnik Italije, od najmlađih do najstarijih, biti uskraćen za skoro 2000 eura u novcu ili u uslugama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 08:25h

Berluskonijeva vlada odredila je nove mjere štednje: u sljedeće dvije godine će smanjiti potrošnju za 45,5 milijardi eura, što zajedno sa onih 70 milijardi određenih u julu ove godine čini 115,5 milijardi što novih nameta, što drastičnih ušteda.

U međuvremenu je odlučeno da rok za uštedu tih 70 milijardi neće biti kraj 2014., nego 2013 što znači da će u sljedeće dvije godine svaki stanovnik Italije biti uskraćen za 2000 eura u novcu ili u uslugama. Nove mjere štednje su zaobišle samo zdravstvo i školu.

Berluskonijeva vlada nije znala kako da uveća državni brutoproizvod a istovremeno je povećala državni dug na preko 1,9 biliona eura(121 posto BDP) tako da Italija sada plaća danak njihovoj nesposobnosti. Suočena sa svjetskom krizom, morala je u panici spašavati finansije, tako da mjere donesene prekjuče a pooštrene juče, već danas nisu dovoljne. Pitanje je hoće li sada biti dosta.

Za desetak milijardi se smanjuju dotacije regijama i opštinama, koji su već najavili pobunu. Još 5 milijardi eura je uskraćeno ministarstvima.

Mjere predviđaju povećanje poreza privatnicima, zatim 20 posto poreza na zarade od vrijednosnih papira (poput dionica), osim državnih obveznica (koje ostaju na 12,5 posto), zatim 5 posto dodatnog poreza na ukupni prihod onima koji zarađuju 90.000 eura godišnje a 10 posto onima koji zarađuju 150.000. Pomjerena je i granica za odlazak u penziju i to za žene na 65 godina do 2015. (a ne 2020. kako je planirano) i usporavanje penzionisanja muškaraca. Prihvaćena je hitna privatizacija komunalija, a isplata otpremnine državnim službenicima je odložena za dvije godine.

Italija ukida i spaja regije manje od 300.000 stanovnika (njih 38, među kojima i Trst i Goricu), kao i sve opštine s manje od 1000 stanovnika (njih oko 1500).

Svi državni praznici u radne dane pomjeraju se u ponedjeljak, tako da je spriječeno njihovo „spajanje“ sa vikendom ili drugim praznikom.

Opozicija najavljuje bitku u Parlamentu, tvrdeći da je opet glavnina tereta nametnuta onima koji privređuju, a ne na onima koji upravljaju.

Bonus video: