Kameron okrivio Fejsbuk i Tviter za nasilje u Britaniji

Britanska vlada je pozvala predstavnike dvije društvene mreže, kao i predstavnike kompanije Risrč in moušn, da bi sa njima razgovarala o njihovoj ulozi u izbijanju nasilja u toj zemlji
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 09:16h

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron je prozvao dvije najrasprostranjenije društvene mreže na internetu Fejsbuk i Tviter kao jedne od najodgovornijih za eskalaciju nasilja u engleskim radovima.

Britanska vlada je u to ime pozvala predstavnike te dvije društvene mreže na razgovor, baš kao i predstavnike kompanije Risrč in moušn, kreatora BlekBerija, kako bi sa njima razgovarala o njihovoj ulozi u izbijanju nasilja u toj zemlji.

Predstavnici Fejsbuka i Tvitera su izjavili da se raduju susretu sa zaničnicima britanske vlade, iako će i jedni i drugi vjerovatno biti cenzurisani ili ukinuti u toj zemlji.

"Svako ko vidi ove stravične prizore će biti užasnut činjenicom da su oni bili organizovani putem društvenih mreža.

Slobodan protok informacija se može koristiti u dobre, ali isto tako i u loše svrhe. Ali, kada internet biva zloupotrijebljen i iskorišten u loše svrhe, onda to moramo zaustaviti", izjavio je Kameron u četvrtak, tokom obraćanja u parlamentu.

Britanski premijer je rekao da vladini zvaničnici u saradnji s policijom razmatraju opciju spriječavanja komunikacije putem Fejsbuka, Tvitera i BlekBeri Mesendžera

Britanski premijer je rekao da vladini zvaničnici u saradnji s policijom razmatraju opciju spriječavanja komunikacije putem ovih internet stranica, "kada se zna da se preko njih organizuje nasilje, neredi i kriminal".

"Do sada je više od 1.200 osoba uhapšeno širom zemlje", izvijestio je Kameron poslanike parlamenta.

Prema nekim procjenama, britanski trgovci su zbog ovih nereda na gubitku od oko 100 miliona funti, što zbog ukradene robe, što zbog oštećenih objekata tokom nereda.

Kako mediji navode, britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej pozvala je ove tri kompanije da učestvuju u razgovorima sa britanskom vladom.

Navodno su mnogi u Velikoj Britaniji tokom proteklih dana koristili BlekBeri mesendžer, besplatnu privatnu opciju, kako bi organizovali nerede.

Nedavno istraživanje je pokazalo da 37 posto britanskih tinejdžera radije kupuju BlekBeri, nego druge tipove mobilnih telefona.

Iz Tvitera su izjavili kako nemaju namjeru blokirati račune sa kojih se pozivalo na nasilje, niti ukloniti postove istog karaktera, dok su u Fejsbuku rekli kako su već ugasili stranice koje su podsticale na nasilje.

Bonus video: