Švajcarska banka uvela mjere za smanjenje vrijednosti franka

Švajcarska nacionalna banaka je saopštila da će, ako bude potrebno, uvesti dalje mjere protiv jačanja švajcarskog franka
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2011. 15:16h

Švajcarska nacionalna banaka (SNB) preduzela je dalje korake kako bi smanjila "veliku precijenjenost" franka u odnosu na američki dolar i euro, ubacivanjem dodatnog novca na tržište.

Švajcarska banka je saopštila da će podići dozvoljene minuse za poslovne banke na 120 milijardi franaka sa 80 milijardi franaka i ući u transkacije sa stranim valutama kako bi se ublažila vrijednost franka.

Ta banka je saopštila da će, ako bude potrebno, uvesti dalje mjere protiv jačanja švajcarskog franka.

Odluka švajcarske centralne banke je uslijedila dan pošto je franak dostigao rekordnu vrijednost u odnosu na dolar i euro, koji je skoro postigao paritet sa švajcarskom valutom pošto je dodatno oslabljen dužničkom krizom u Evropi.

Švajcarski franak investitori smatraju bezbjednim ulaganjem i znatno je ojačao poslije nedavnih previranja na finansijskim tržištima.

SNB je pod pritiskom kompanija i vlade da učini više kako bi se ublažio rast vrijednosti franka što je štetno za izvoz. Ekonomisti su predvidjeli rast nezaposlenosti i sporiji privredni rast krajem godine.

Bonus video: