Niko na Zapadu ne pita ruske oligarhe odakle im novac

Kupuju medije i sportske klubove i niko ih ne pita za porijeklo novca.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 11:42h

"Vodeće zapadne zemlje ne primjenjuju svoje zakone na prebogate ruske oligarhe, koji su u divljoj tranziciji početkom devedesetih za mizeran novac na namještenim tenderima kupovali gigantska preduzeća iz SSSR-a, i potom preko ofšore računa i švajcarskih banaka iz zemlje iznosili milijarde", donosi u zadnjem broju ugledni moskovski nedjeljnik "Argumenti i fakti", prenosi index.hr.

Procjenjuju da ruski oligarsi koji žive na Zapadu, najčešće u Velikoj Britaniji, godišnje u tzv. poreske rajeve kao što su Kajmanska Ostrva prenesu oko 200 milijardi dolara.

I Soros je morao odustati od ove metode

"Ruski oligarsi po Evropi i po svijetu kupuju skupocjene nekretnine, medije, poznate fudbalske klubove, a da niko u zapadnim centrima moći ne provjerava je li novac kojim se obavljaju te transakcije dobijen legalno ili nije", tvrdi urednik lista Nikolaj Zjatkov.

To se događa baš u vrijeme kad su SAD i druge zemlje donijeli strože propise o poslovanju njihovih, "domaćih" bogataša, gdje se posebno kontroliše način na koji "izvoze" novac u ofšore zone.

Zjatkov naglašava da su uvođenjem tih zakona Sjedinjene države u državnu blagajnu vratila milione dolara, pa je čak i najpoznatiji berzanski špekulant na svijetu Džordž Soroš odlučio da zatvoriti svoj fond. I Soroš i drugi veliki berzanski igrači moraće od marta 2012. dodatno da otkriju način na koji posluju, u mnogo većoj mjeri nego što ih je zakon na to dosad obavezivao. A Soroš je upravo na tome zaradio milijarde dolara.

Tajkuni oštetili Rusiju koliko i Drugi svjetski rat U ovom moskovskom listu ne gledaju blagonaklono ni na zatvorenog Mihaila Hodorkovskog i cinično zapažaju da je, iako osuđen zbog neplaćanja poreza, objekt trajnog interesa zapadnih boraca za ljudska prava. Zjatkov piše da kolege Hodorkovskog i danas lagodno posluju u "sivoj" zoni i uz suglasnost zapadnih političara iznose kapital iz zemlje. Rusiju naziva "petom kolonom ruskih oligarha", a investicije koje dolaze u Rusiju "kišicom u sparnom danu koja ne uspijeva ni da dotakne tlo".

"Zapad se ne libi da svoje principe i shvatanje pravde brani oružjem, bombardujući na Bliskom istoku zemlje u kojima vlast nije po volji SAD-a i njihovih saveznika. Čine to i u slučaju desetina visokih ruskih činovnika koji su se našli na crnom spisku Vašingtona, poslije "sumnjive" smrti u istražnom zatvoru u Moskvi jednog biznismena za kojeg analitičari tvrde da je u stvari bio britanski i američki obavještajac", zaključuje urednik lista "Argumenti i fakti". List navodi da su ruski tajkuni u zadnje dvije decenije u ofšore zone prenijeli oko 2 biliona (2.000 milijardi!) dolara, iznos koji je jednak šteti koju je Rusija pretrpjela u Drugom svjetskom ratu.

Bonus video: