Pljačaši skidaju ljude na ulici u Londonu, neredi se organizuju preko blekberija

Mnogi izgrednici odazvali su se na poruke da sa sobom ponesu noževe i čekiće, da dođu kolima ili čak kolicima da bi mogli da utovare ukradenu robu
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 11:27h

Fotografija koja je šokirala javnost kruži internetom, a na njoj se vidi mladić kojeg pljačkaš primorava da skine odjeću.

Internetom kruže vijesti o ljudima koji su bili primorani da daju odjeću izgrednicima dok je policija pokušavala da se izbori sa neredima u gradu.

Izvještaji na Tviteru govore o ljudima koji su ostali bez odjeće u Birmingemu. Policija još nije potvrdila te pljačke.

Na Jutjubu je pušten video snimak na kojem se vidi dječak koji krvari i grupa mladića koja naizgled pokušava da mu pomogne, da bi mu jedan od njih otvorio torbu i opljačkao ga.

"Ako vidite policiju, PUCAJTE!"

Dok su Tviter uglavnom koristili posmatrači i novinari da prate razvoj događaja, mreža poruka Blekberija (BBM) zapravo je poslužila kao metod za organizovanje pljački.

"Odakle god da ste, odražavajte veze preko vaših belija (blekberija) i pravite rusvaj"

Mnogi izgrednici odazvali su se na poruke da sa sobom ponesu noževe i čekiće, da dođu kolima ili čak kolicima da bi mogli da utovare ukradenu robu.

"Odakle god da ste, odražavajte veze preko vaših belija (blekberija) i pravite rusvaj, pljačkajte sve, policija ne može da vas spriječi", piše u jednoj poruci.

U drugoj poruci mladi se upućuju na Oksford sirkus, gdje je rulja od pedesetak tinejdžera napala nekoliko kompanija, i pozivaju se da razbijaju izloge i nose sve iz njih.

“Ako vidite policiju, PUCAJTE!”, dodaje se na kraju.

Teško je pratiti blekberi

Blekberi je jeftin, a slanje poruka preko njegove mreže praktično je besplatno, zbog čega ga je nezadovoljna britanska omladina upotrijebila kao “oružje” u protestima koji potresaju Britaniju.

Policiju veoma brine upotreba blekberi smartfona zbog toga što se oni veoma teško nadziru

Dok su ajfoni popularniji među ljudima između 25 i 34 godine starosti, čak 37 odsto mladih Britanaca između 16 i 24 godine i 37 odsto onih između 12 i 15 godina koriste blekberi zbog besplatne mreže poruka.

Policija je ustanovila da su se poruke preko blekberija širile kao šumski požar: horde tinejdžera i maskiranih osoba, pozivane su u pljačku prodavnica po ulicama Londona.

Ispostavilo se da je i Mark Dagan, momak koga je ubila policija poslije čega su buknuli neredi, posljednju poruku poslao djevojci upravo preko blekberija: "Federalci me prate.”

Iako policija upozorava da će oni koji su koristili internet i mobilne telefone za raspirivanje nasilja biti sudski gonjeni, problem će im predstavljati šifrovane poruke preko blekberija.

Policiju veoma brine upotreba blekberi smartfona zbog toga što se oni veoma teško nadziru. Iako su ih nekada koristili prvenstveno biznismeni da bi provjeravali svoju elektronsku poštu, blekberi je postao neodoljiv za tinejdžere zbog mreže poruka BBM.

Galerija

Bonus video: