Julija Timošenko ipak ostaje u pritvoru

"Zatvor je zatvor, ne želim da se žalim. Izazov je, ali i smisao mog života da radim kako bi Ukrajina postala prava evropska država", kazala je Timošenko
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 12:42h

Sudija Pečorskog suda u Kijevu negirao je informaciju da je ranije danas odobrio puštanje na slobodu bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko, uz kauciju i garancije ukrajinskog sveštenstva. "Vijest o puštanju koja je procurila iz sudnice nije tačna", potvrdio je sudija Rodion Kirev. Tako je odbijen i drugi zahtjev odbrane da se pritvor Timošenko, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, zamijeni polaganjem kaucije i puštanjem na slobodu. Prethodni zahtjev sud je danas odbacio, ali je posle garancija Ukrajinske pravoslavne crkve, ipak, izgledalo da je udovoljio zahtjevu odbrane.

Optužila sudiju da je dio mafije

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, optužila je danas sudiju da je dio vladajuće "mafije"."Neću ustati pred vama, jer bi to značilo klečati pred mafijom. Nećete slomiti mene, već ćete slomiti mladu ukrajinsku demokratiju", rekla je Timošenkova predsjedniku suda Rodionu Kirevu, što su prisutni u sali pozdravili burnim aplauzom.Kirev je upozorio Timošenkovu da su njene izjave "neprihvatljive", a njen advokat Jurij Suhov je zatražio ukidanje pritvora bivšoj premijerki što je sud odbio.

Timošenkova se pojavila u sudnici sa savršenom ssminkom i frizurom kao da nije provela vikend u zatvoru, javlja agencija Frans pres i dodaje da je u sudnicu dovedena bez lisica."Zatvor je zatvor, ne želim da se žalim. Izazov je, ali i smisao mog života da radim kako bi Ukrajina postala prava evropska država", rekla je Timošenkova novinarima uoči početka suđenja.Ispred zgrade suda okupilo se više stotina pristalica bivše ukrajinske premijerke koji su uzvikivali parole protiv vlasti, a raspoređene su i jake policijske snage.

Demonstranti su prikupljali potpise za peticiju kojom se traži raspuštanje parlamenta i smijenjivanje predsjednika Viktora Janukoviča.Ispred zgrade suda postavljeno je i 20-ak šatora u kojima su okupljeni proveli noć, i pored sudske zabrane.

Pritvaranje izazvalo reagovanja u svijetu

Pritvaranje Timošenkove izazvalo je reagovanja i u svijetu, pa su SAD osudile to suđenje ocjenjujući ga politički motivisanim.Rusija je takođe podržala Timošenkovu, ocjenjujući da su potpisani ugovori o gasu u potpunosti u skladu sa zakonom.

Timošenkova je optužena i za pronevjeru više stotina miliona dolara, a istrage se vode protiv joss nekih bivših zvaničnika njene vlade.Timošenkova tvrdi da je istrage protiv nje i njenih saradnika pokrenuo predsjednik Viktor Janukovič kako bi ućutkao opoziciju i izbacio ih iz izborne trke 2012. godine, kada su planirani parlamentarni izbori.

Galerija

Bonus video: