Polovina francuskih birača ne vjeruje nijednom predsjedničkom kandidatu

Rezultati ankete pokazali su da čak 88 odsto Francuza strahuje da bi njihovu zemlju mogla da zadesi kriza kakva vlada u Grčkoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 16:23h

Polovina francuskih birača u pogledu rješavanja dužničke krize ne vjeruje nijednom od tri predsjednička kandidata za izbore 2012. godine, ali ipak, najviše povjerenja imaju u predsjednika Nikolu Sarkozija, pokazali su danas objavljeni rezultati jedne ankete.

Da bi sa dužničkom krizom najbolje mogao da izadje na kraj konzervativac Sarkozi smatra 28 odsto ispitanika, dok socijaliste Fransoa Olanda i Martina Obrija u tom pogledu favorijuze 25, odnosno 20 odsto Francuza.

Međutim, u anketi koju je od 2. do 5. avgusta sproveo Francuski institut za ispitivanje javnog mnjenja (Ifop), čak 50 odsto ispitanika je kazalo da nema povjerenja ni u jednog od ova tri kandidata, javio je Rojters.

Rezultati ankete koju je Ifop sproveo u junu pokazali su da čak 88 odsto Francuza strahuje da bi njihovu zemlju mogla da zadesi kriza kakva vlada u Grčkoj, zbog sve slabije kupovne moći, stagnacije zarada i visoke stope nezaposlenosti.

Sarkozi je obećao da će smanjiti dug i državni deficit na tri odsto BDP-a do 2013. godine, sa 7,1 odsto koliko je iznosio prošle godine.

Francuska nastoji da održi svoj visoki kreditni rejting, dok evrozonu potresa dužnička kriza koja se, nakon Grčke, Irske i Portugalije, proširila na Italiju i Španiju.

Bonus video: