Nova vlada Kipra po hitnom postupku

Političko - ekonomska kriza se produbila poslije eksplozije jednog vojnog skladišta u kojoj je uništena glavna elektrana, što je izavalo ogromnu energetsku krizu
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 09:12h

Predsjednik Kipra Demitris Hristofijas imenovao je po hitnom postupku novu vladu, u nastojanju da spriječi dalje pogoršanje finansijske situacije koja bi mogla da dovede do bankrota zemlje.

Ključno mjesto - ministarstvo finansija u novoj vladi dobio je ekonomista Kikis Kazamias, koji treba da spriječi produbljenje finansijske krize na Kipru koja bi, kako upozoravaju neki stručnjaci, mogla da bude četvrta zemlja u eurozoni kojoj će biti potrebna međunarodna pomoć kako bi izbjegla bankrot.

Novi ministar spoljnih poslova biće diplomata od karijere Erato Kozaku- Markulis, javile su agencije. Ona je naslijedila Markosa Kiprijanua, koji se povukao poslije ekplozije u skladištu municije u kojoj je poginulo 13 ljudi.

Političko - ekonomska kriza se produbila poslije eksplozije jednog vojnog skladišta u kojoj je uništena glavna elektrana, što je izavalo ogromnu energetsku krizu.

Vlada je zbog toga podnijela ostavku krajem jula.

Vladajuću koaliciju je u srijedu napustila Demokratska partija (DIKO), što će otežati dogovore oko rješavanje ekonomske krize i nastavak pregovora sa turskom stranom oko rješenja kiparskog problema.

Bonus video: