Italijanski troškovi zaduživanja porasli

Opozicione stranke u Italiji zatražile su ostavku premijera Silvija Berluskonija, navodeći da je nedostatak njegovog ekonomskog kredibiliteta samo dio problema
0 komentar(a)
Rim, Italija šoping, Foto: Rojters
Rim, Italija šoping, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.08.2011. 07:03h

Italijanski troškovi zaduživanja porasli su u srijedu na novi rekord od uvođenja eura prije 14 godina jer su se na tržištu ponovo intenzivirala strahovanja da će tu, treću po veličini, privredu eurozone zahvatiti dužnička kriza.

Kako prenosi agencija AP, prinosi na italijanske obveznice sa rokom dospijeća od deset godina skočili su tokom trgovanja u srijedu u jednom trenutku na 6,21 posto, da bi kasnije ipak nešto oslabili na 6,04 odsto.

Opozicione stranke u Italiji zatražile su ostavku premijera Silvija Berluskonija, navodeći da je nedostatak njegovog ekonomskog kredibiliteta samo dio problema.

Španija je takođe pod lupom finansijskog tržišta, što je navelo premijera te zemlje Luisa Zapatera da za dva dana odloži planirani godišnji odmor da bi mogao da prati dešavanja na tržištu.

Prinosi na španske desetogodišnje obveznice su u srijedu ipak nešto pali na 6,18 odsto sa prekjučerašnjeg rekordnog nivoa za eurozonu od 6,45 odsto.

AP navodi da je Portugal u srijedu prodao kratkoročne državne obveznice sa rokom dospijeća od tri mjeseca, u ukupnoj vrijednosti od 750 miliona eura. Pritom je kamatna stopa nešto pala, na 4,96 odsto, uprkos zabrinutosti na tržištu povodom Italije i Španije.

Bonus video: