Berluskoni progovorio o ekonomskoj krizi: Naše banke su zdrave

Berluskoni se našao na meti kritika zato što ćuti o ekonomskim problemima Italije
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2011. 20:06h

Italijanski premijer Silvio Berlusoni je rekao da njegova država neće biti uvučena u dužničku krizu koja je zahvatila Evropu.

U obraćanju parlamentu, Berluskoni je rekao da su italijanske banke „zdrave i likvidne” i da je ekonomija „zdrava“, prenio je BBC.

Njegovi komentari su uslijedili nakon velikih gubitaka na milanskoj berzi i oštrog porasta kamate na italijanske obveznice.

Italija je do sada uspijevala da izbjegne dužničke probleme iako je njen dug jedan od najvećih u eurozoni

Očekuje se da treća po veličini privreda eurozone primijeni paket mjera štednje od 43 milijarde eura.

Berluskoni je rekao da Italija ima čvrste ekonomske temelje.

Italija je do sada uspijevala da izbjegne dužničke probleme iako je njen dug jedan od najvećih u eurozoni i iznosi 120 odsto BDP-a, piše BBC.

Međutim, njena privreda je duplo veća od grčke, portugalske i irske zajedno, tako da bi izbavljenje vjerovatno bilo preskupo.

Kritike zbog ćutanja

Berluskoni se našao na meti kritika zato što ćuti o ekonomskim problemima Italije usred zabrinutosti oko toga da li će vlada primijeniti puni paket mjera štednje.

Kamata na obveznice iznad 6 odsto smatra se neodrživom na duži rok

Majkl Hjuson, analitičar firme CMC markets, nije siguran da će Berluskonijev govor, koji je održao nakon zatvaranja evropskih berzi, smanjiti nervozu investitora.

On je za BBC izjavio: „Nije u pitanju Italija. U pitanju je budućnost eura. Čim jedna domina padne, tržišta prelaze na sljedeću. Niti su u pitanju italijanske banke, već dug vlade, i jedini razlog zbog kojeg su banke umiješane je njihova izloženost tom dugu”, rekao je.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso je tretman tržišta obveznica prema Italiji i Španiji ocijenio kao „razlog za duboku zabrinutost”.

Prinosi na španske i italijanske obveznice dostigli su rekordan nivo u eurozoni ove nedjelje, što znači da će zaduživanje za obje države biti skuplje. Kamate na italijanske obveznice koje dospijevaju za 10 godina iznosile su 6,2 odsto, a španske 6,14 procenta.

Kamata na obveznice iznad 6 odsto smatra se neodrživom na duži rok.

„Uzlazna putanja kod španskih i italijanskih kamata na obveznice je dokaz nepopustljivosti krize suverenog duga,“ rekla je Džejn Foli, analitičarka Rabobank internešnala.

Bonus video: