Norveška desnica: Islamistička prijetnja i dalje postoji

Jensenova je rekla da je bila "tužnija nego što je inače bila" kada je shvatila da je Brejvik jedan period bio član njene partije
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2011. 06:49h

Dva napada u Norveškoj u kojima je poginulo 77 ljudi ne treba da budu razlog da se zanemari činjenica da se Norveška i dalje suočava sa ozbiljnom islamističklom pretnjom, izjavila je danas predsjednica desničarske Partije progresa Siv Jensen.

"Sve debate koje smo imali prije 22. jula će se vratiti. Svi izazovi sa kojima su se Norveška i ceo svijet suočavali i dalje su tu. Al Kaida je još tu", izjavila je Jensenova u intervjuu agenciji Frans pres.

"Nova stvar je da nam je na užasan način još jednom ukazano na činjenicu da terorizam može doći u raznim oblicima i da iza njega mogu stajati različite retorike i različite lude ideje", rekla je Jensenova.

Za pet godina, koliko je na čelu antiimigracione partije, Jensenova je stalno upozoravala na islamizaciju Norveške, ali se pažljivo distancirala od Andersa Beringa Brejvika, koji je priznao da stoji iza bombaškog napada u Oslu i pucnjave na ostrvu Utoja.

Brejvik je svoja djela pripisao "krstaškom ratu" protiv Islama i multikulturalnosti.

On je od 1999. do 2006. godine bio član Partije progresa, koja je sada druga najveća stranka u Norveškoj.

Jensenova je rekla da je bila "tužnija nego što je inače bila" kada je shvatila da je Brejvik jedan period bio član njene partije, ali da nije uspjela da nadje nekoga ko je mogao da ga se sjeti.

"Nije učestvovao ni u jednoj debati, bio je veoma tih i niko ga se ne sjeća", dodala je ona.

Predsjednica desničarske Danske narodne partije Pia Kjersgor odbacila je navode da Brejvikova djela mogu biti povezana sa antimigracionim politikama koje zagovaraju neke evropske političke partije kao što je njena.

"Mora biti potpuno jasno da je jedina osoba odgovorna za taj užasan masakr masovni ubica", rekla je Kjersgorova.

Bonus video: