Pušači pozor! EU smišlja nove zabrane

Jedna od radikalnih mjera koja bi mogla biti predložena jeste da se proizvođači natjeraju da prodaju duvan u kutijama bez imena brenda, ili zabrana prodaje preko interneta
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 15:00h

Iako je od 2000. godine broj pušača u Evropi smanjen za 10 odsto, 650.000 ljudi svake godine umre od posljedica pušenja, pa Evropska komisija sprema nove udare na duvansku industriju.

Već su završene konsultacije 85.000 pojedinaca i organizacija, a 2012. godine se očekuje serija novih, strožih antipušačkih zakona, piše Wall Street Journal.

U EU gradovima prodaju se naljepnice da se strašne fotografije prekriju

Pluća prekrivena katranom, truli zubi ili rupe u vratu iz kojih izlazi dim već su obaveza u nekim članicama EU-a. Belgija ih je uvela 2007, kasnije i Francuska, Velika Britanija, Španija, Rumunija...

Ipak nije sve uniformno unutar Evropske unije, pa se za Beč može reći da je jedan od evropskih gradova u kome se pušač može osjećati kao riba u vodi.

Na bečkom aerodromu dozvoljeno

Koliko zastrašujuće slike zapravo odbijaju ljude od duvana? Anketa iz 2007. godine je pokazala da je trećina pušača ostavila cigarete, ali 62 odsto je doživjelo fotke kao dizajnerski dodatak.

Uz to, u mnogim evropskim gradovima se mogu kušpiti posebne naljepnice da se strašne fotografije prekriju i to parolama: 'Niko ne voli ljude koji odustaju', 'Živi brzo, umri mlad"...

Jedna od radikalnih mjera koja bi mogla biti predložena jeste da se proizvođači natjeraju da prodaju duvan u kutijama bez imena brenda, ili zabrana prodaje preko interneta.

U SAD-u, je situacija naravno slična - Njujork je zabranio čak i pušenje na otvorenom, pa je kažnjivo zapaliti u Central parku.

Američko administrativno tijelo za hranu i lijekove (FDA) najavilo je zakon od naredne godine po kome će cigareta imati devet rotirajućih slika medicinskih upozorenja.

Bonus video: