Taksisti i dalje blokiraju puteve po Grčkoj

Sadašnji štrajk taksista izazvao je veliku zabrinutost i u vladi, koja najavljuje da će preduzeti mjere protiv demonstranata
0 komentar(a)
Taksisti Grčka, Foto: Reuters
Taksisti Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2011. 11:40h

Taksi vozači u Grčkoj, koji protestvuju već dvije nedjelje, danas su blokirali nekoiko saobraćajnica u zemlji, dok vlada najavljuje mjere protiv demonstanata koji već počinju da ugrožavaju nacionalnu ekonomiju.

Taksisti su blokirali autoput Atina-Patras, pristup aerodromu na Kritu i još neke puteve.

Taksi vozači se na ovaj način protive mjerama vlade koja planira da lideralizuju izdavanje licenci u ovoj oblasti, što navodno teško pogađa pripadnike ovog sindikata.

To je u stvari dio programa vlade koja se obavezala da izvrši reforme u pojedinim "zatvorenim" oblastima poslovanja i to je jedan od preduslova za dobijanje 150 milijardi eura zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda i evropskih finansijskih institucija.

Taksisti su juce spriječili 1.600 turista da na Kritu posete Knosos, čuveno arheološko mjesto na tom ostrvu.

Prethodnih dana oni su zadavali velike glavobolje putnicima, pošto su blokirali aerodrom kod Atine i prilaz pristaništu u Pireju, javljaju agencije.

U Uduženju grčkih hotelijera kažu da akcije taksista već ozbiljno pogađaju turistički promet u zemlji.

Sadašnji štrajk taksista izazvao je veliku zabrinutost i u vladi, koja najavljuje da će preduzeti mjere protiv demonstranata.

"Ovako više ne može da se ide dalje. Ovo nije samo pitanje taksista. Ovo je pitanje cijelog grčkog društva i njene ekonomije", prenose agencije upozorenje portparola vlade Iliasa Mosialosa.

Bonus video: