Jagland političarima: Ne koristite retoriku koju mogu da koriste ekstremisti

Jagland je rekao da je riječ „raznolikost“ bolja od multikulturalizma
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 21:08h

Predsjedavajući norveškog komiteta za dodjelu Nobelove nagrade za mir upozorio je evropske lidere da usvoje „oprezniji“ pristup kada govore o multikulturalizmu. Torbjorn Jagland, bivši premijer Norveške, poručio im je da rizikuju da potpale ultradesničarska i antimuslimanska osjećanja.

Jagland, koji je takođe generalni sekretar Savjeta Evrope, izjavio je za londonski list „Obzerver“ da se lideri, poput britanskog premijera Dejvida Kamerona, „igraju sa vatrom“ ako nastave da koriste retoriku koji bi ekstremisti mogli iskoristiti.

„Mi smo država koja je početkom 1960-ih dovela gastarbajtere u Njemačku. A oni sada žive sa nama i mi smo neko vrijeme lagali sebe govoreći da će oni jednog dana otići. To se nije desilo", kazala je Merkel

„Mi smo država koja je početkom 1960-ih dovela gastarbajtere u Njemačku,“ rekla je Merkel u obraćanju podmlatku njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Potsdamu.

„A oni sada žive sa nama i mi smo neko vrijeme lagali sebe govoreći da će oni jednog dana otići. To se nije desilo. Naravno, multikulturalni pristup...da srećno živimo ovdje jedni pored drugih...taj pristup je propao, potpuno propao.“

Nakon nje su isto izjavili francuski predsjednik Nikola Sarkozi i Kameron.

Izjavu britanskog premijera o propasti multikulturalizma odmah je pohvalio Nik Grifin, lider ultradesničarske Britanske nacionalne partije, kao „dodatni ogromni skok naših ideja u politički mejnstrim“. Marin le Pen, liderka francuskog ultradesničarskog Nacionalnog fronta, takođe je prihvatila Kameronov stav, rekavši da potvrđuje politiku njene stranke.

Politički lideri moraju da brane činjenicu da je društvo postalo raznolikije. Moramo da branimo realnost

„Politički lideri moraju da brane činjenicu da je društvo postalo raznolikije. Moramo da branimo realnost, inače ćemo upasti u nezgodnu situaciju. Mislim da politički lideri moraju poslati jasnu poruku da prihvate tu realnost i da izvuku korist od toga,“ rekao je Jagland za „Obzerver“.

„Sada bi trebalo da budemo veoma oprezni, da se ne igramo s vatrom. Stoga smatram da je veoma važno koje riječi koristimo.“

Jagland je rekao da je riječ „raznolikost“ bolja od multikulturalizma zato što ovu drugu različite grupe definišu na različit način.

„Takođe moramo prestati da koristimo konstrukciju 'islamski terorizam', koja navodi na vezu terorizma i islama. Terorizam je terorizam i nije povezan sa religijom,“ kazao je Jagland, koji je prošle godine dodijelio Nobelovu nagradu za mir zatočenom kineskom disidentu Liu Sjaobou, umjesto kojeg je na ceremoniji u Oslu bila prazna stolica.

Bonus video: