Da li ekstremna desnica u Evropi jača?

Ekstremistički političari mogu da budu opasna polazna tačka, ali, dodaje Bisvas, put ne vodi obavezno prema nasilnom ekstremizmu
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 15:45h

Ideje o čistoj zajednici i bijeloj Evropi, prilično su rasprostranjene širom evropske ekstremne desnice, kažu eksperti.

Masakr koji je u Norveškoj počinio Anders Bering Brejvik koji izražava neizmjernu mržnju prema imigrantima, islamu i kulturnim razlikama u Evropi ponovo je u prvi plan izbacio tendenciju sve većeg jačanja ekstremne desnice u Evropi.

On poziva na krstaški rat u odbranu svoje ideje o Evropi

U tekstovima koji mu se pripisuju, Anders Bering Brejvik naziva "marketingom" oglašavanje manifesta od 1.500 strana koji izgleda da je sam napisao.

U njemu se napada marksizam, multikulturalnost i globalizacija i upozorava na, kako Brejvik navodi, islamsku demografsku ratnu strategiju.

Ekspert za evropski desni ekstremizam na londonskom Kingston Univerzitetu, Andrea Mamoni, kaže da Brejvik nije jedini u Evropi koji tako misli.

"Ovakve ideje o čistoj zajednici, o bijeloj Evropi, prilično su rasprostranjene širom evropske ekstremne desnice. Naravno imigracija i sada islam, koji je veoma laka meta, protive se tome. Oni su za Evropu bez imigranata i to je potpuno jasno", izjavila je Mamoni za "Glas Amerike".

A to je pogled koji dobija političko tlo. U Norveškoj, populistička desničarska Partija progresa, druga je po veličini u parlamentu.

U Norveškoj, populistička desničarska Partija progresa, druga je po veličini u parlamentu

U Švedskoj, demokrate su prošle godine ušle u parlament pod parolom "sačuvati Švedsku", a u Finskoj, nacionalistički Istinski Finci, osvojili su 20 odsto glasova.

To nije slučaj samo u nordijskim zemljama. Gert Vilders, lider treće najveće partije u Holandiji, kaže da ne mrzi muslimane, nego - islam.

Kej Bisvas iz magazina "Novi internacionalista", kaže da se plima tokom protekle decenije preokrenula.

"Vidite partije u Italiji, Danskoj, Holandiji, koje su nastale izvan glavnih konzervativnih biračkih tijela u tim zemljama i one imaju uticaj. Imaju uticaj na imigraciju. Imaju uticaj na jezik kojim govore političari iz glavnog toka", rekao je on.

Norveška je u žalosti, a krajnja desnica širom Evrope se pridružuje gnijevu protiv Brejvika. Ona se možda saglašava sa njegovim političkim pogledima, ali ne i sa ovakvom taktikom. A vrlo je važno razdvojiti te dvije stvari, kaže Bisvas.

"Povezati islamofobiju i neprijateljske stavove protivnika elite sa nasiljem, mislim da je pogrešno", dodao je Biisvas

"Interesantno je zapaziti da ovakvi pogledi više nisu granični. Takvi pogledi postaju dio glavnog toka. Povezati islamofobiju i neprijateljske stavove protivnika elite sa nasiljem, mislim da je pogrešno", dodao je on.

Ekstremistički političari mogu da budu opasna polazna tačka, ali, dodaje Bisvas, put ne vodi obavezno prema nasilnom ekstremizmu.

Galerija

Bonus video: