Kina bi mogla da pomogne spašavanje Grčke

\\"Postoje naznake da je Kina zainteresovana da uzme učešće u novoj šemi fondova za Grčku\\", potvrdio je visoki grčki zvaničnik
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 11:09h

Kina bi mogla da omogući dodatni zajam Grčkoj kupovinom grčkih državnih obveznica na slobodnom tržištu, čime bi pomogla smanjenje javnog duga, saopštilo je Ministarstvo finansija u Atini.

"Postoje naznake da je Kina zainteresovana da uzme učešće u novoj šemi fondova za Grčku", potvrdio je visoki grčki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan, prenosi danas Čajna dejli (China Daily).

Kineski premijer Ven Điabao je prošle godine, tokom posjete Grčkoj, ponudio da Peking otkupi dio grčkih državnih obveznica kada vlasti u Atini budu ponovo počele da ih emituju.

Ven je tada podsjetio da je Kina i ranije kupovala grčke obveznice.

Grčka je prošle sedmice dobila novi kredit od 109 milijardi eura od država eurozone, kao i dodatnih 50 milijardi eura iz privatnog sektora do sredine 2014. godine.

Članice eurozone odlučile su i da pomognu u smanjivanju grčkog javnog duga kroz program emitovanja državnih obveznica.

Zamjenik grčkog premijera i ministar finansija Evangelos Venizelos nagovijestio je prošle sedmice da bi pored pomoći EU i MMF-a i treća strana mogla da uzme učešće u spašavanju grčke ekonomije kupovinom obveznica, ali nije imenovao o kome se radi.

Bonus video: