Poljski ministar odbrane podneo ostavku zbog nesreće kod Smolenska

U izvještaju na 328 strana opisano koje sve okolnosti i faktori su doveli do pada predsjedničkog aviona TU154 u Smolensku u Rusiji
75 pregleda 0 komentar(a)
Leh Kačinski, avion, Foto: AFP
Leh Kačinski, avion, Foto: AFP
Ažurirano: 29.07.2011. 19:16h

Poljski ministar odbrane Bogdan Klih podnio je ostavku zbog avionske nesreće u kojoj je kod ruskog grada Smolenska poginuo predsjednik Leh Kačinjski i još 95 osoba, prenosi Beta.

Za nesreću koja se dogodila 10. aprila 2010. godine je, prema poljskoj istrazi, kriv, između ostalog, haos i javašluk u obuci i pripremama vojnih pilota poljskih zvaničnika.

"Ministar odbrane Bogdan Klih juče je podnio ostavku koju ja danas prihvatam. Svjesno smo sačekali na zaključke komisije koja istražuje nesreću", rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare u Varšavi premijer Donald Tusk pošto je predstavljen izveštaj poljske Državne komisije za istragu avionskih nesreća.

Tusk je naglasio da nikada nije rekao da je ministar Klih kriv za nesreću u Smolensku, već da je ministar sam časno podnio ostavku kako ne bi smetao onima koji na osnovu preporuka izvještaja treba da sprovedu nove propise i izmjene.

Tusk je naglasio da je u izvještaju na 328 strana opisano koje sve okolnosti i faktori su doveli do pada predsjedničkog aviona TU154 u Smolensku u Rusiji.

Poljski premijer je dodao da zadatak komisije nije bio da traži krivce, jer će o odgovornosti i eventualnim optužbama odlučivati tužilaštvo, kako poljsko, tako rusko.

"Sada možemo da isključimo sve ekstremne teorije o nesreći - isključeno je da su bila umiješana treća lica ili institucije, isključili smo da je izvršena atentat (na predsjednika Kačinjskog), ali ima onoga čega nema u ruskom izvještaju - stanje aerodroma i rad ruskih kontrolora.

Nije bilo neposrednog pritiska (zvaničnika) na pilote (da slete po svaku cijenu), ali postojao je pritisak zbog značaja leta", kazao je Tusk.

Premijer je posebno naglasio da činjenica da Kačinjski nije donio odluku na koji rezervni aerodrom da se leti zbog guste magle u Smolensku, kako su piloti tražili nije ni najmanje uticala na odluke posade, niti skrivila nesreću.

Poljski premijer kategorično je odbio da ima povoda da i on podnese ostavku zato što ga opozicija i Jaroslav Kačinjski optužuju već više od godinu dana da je "predao" Rusima istragu nesreće.

"Zaključi komisije neće se dopasti pobornicima teorija zavjera", rekao je danas Tusk i podsjetio da su opozicioni konzervativci i dio medija i javnosti iznosili zlobne ekstremne teorije zavere.

"Jedni da je to atentat Rusije na predsjednika, drugi da je atentat izvršila poljska vlada ili da su atentat zajedno izvršili Putin i Tusk", rekao je poljski premijer.

On je odbio da se upušta u političku polemiku sa liderom konzervativaca, bratom blizancem pokojnog predsjednika, Jaroslavom Kačinjskim.

"Pravu i Pravdi (partiji Jaroslava Kačinjskog) dovoljno je samo pet minuta posle objavljivanja izvještaja da iznose tvrdnje koje nanose štetu poljskoj državi. Molim vas da me poštedite zahtjeva da komentarišem taj politički lov na vještice", rekao je Tusk.

"Nesreća se dogodila na teritoriji Rusije. Ne postoji nijedan međunarodni propis koji bi omogućio da mi preuzmemo istragu a da imamo pristup mestu nesreće, crnim kutijama i svedocima na mjestu", kazao je Tusk.

Krivi i Rusi i Poljaci

Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske u petak je objavilo dugoočekivani izvještaj o avionskoj nesreći u ruskom Smolensku u kojoj je poginuo predsjednik Leh Kačinjski. Za pad predsjedničkog Tupoljeva 154 krive i rusku i poljsku stranu.

Ministar Jerži Miler je naveo nekoliko grešaka zbog kojih je poginuo predsjednik, poljska politička elita i vojnici.

Prema izvještaju, za nesreću je kriva loša saradnja među posadom aviona, zbog čega je pilot bio preopterećen, te loše pripreme za let prije samog polijetanja aviona, loše poznavanje tehnike aviona, zakašnjele reakcije na neke greške tokom leta, loš odabir ekipe koja je trebalo da obavi važne zadatke tokom leta, piloti prije polijetanja nisu mogli da dobiju informacije o vremenskim uslovima.

Ministar Miler nije propustio da prozove rusku stranu, posebno kontrolore leta. On je istakao da je samo jedan član poljske posade govorio ruski.

Miler je dodao da nije bilo nikakvih pritisaka na pilota da sleti. Poljaci su izvještaj objavili nakon nešto više od godinu nakon nesreće. Izvještaj je sastavila istražna komisija od 34 člana. Poljske vlasti ističu kako njihov izvještaj daje bolji uvid u avionsku nesreću nego onaj rusku, piše poljski The news.

Bonus video: