Gej parovi mogu da usvajaju djecu u Sloveniji

U Sloveniji je nedavno izglasan novi Porodični zakon koji istopolnim parovima omogućava usvajanje djece njihovih partnera i partnerki.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 13:56h

Ministarstvo rada, porodice i socijalne zaštite Republike Slovenije odlučilo je da lezbejka može da usvoji trogodišnje biološko dijete svoje partnerke, sa kojom živi u registrovanoj vanbračnoj zajednici.

U Sloveniji je nedavno izglasan novi Porodični zakon koji istopolnim parovima omogućava usvajanje djece njihovih partnera i partnerki.

Usvajanje djeteta lezbejki je prvo odbio ljubljanski Centar za socijalnu zaštitu, uz objašnjenje da za zahtjev nije bilo pravne podloge. Ona se potom odlučila na tužbu.

U zahtjevu je, među ostalim, naveden i primjer jednog heteroseksualca koji je prošle godine dobio dozvolu za usvajanje djeteta svoje partnerke.

Kao, argument, lezbejke su navele da bi suprotna odluka u njihovom slučaju značila diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Osim toga, prekršila bi se i Konvencija o pravima djeteta koja spominje pravne obaveze oba roditelja, kao i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Ovo je prvi slučaj u kojem je partnerka odlučila da podigne zahtjev u Centru za socijalnu zaštitu za usvajanjem djeteta koje je začeto veštačkom oplodnjom.

Istorijski trenutak bila je odluka Suda i ministarstva da se usvajanje odobri.

"U postupku se nekoliko puta pokazalo da je ova vrsta usvajanja apsolutno u najboljem interesu djeteta koje živi u ovakvoj zajednici i koja mu garantuje prikladno porodično okruženje, sigurnost i podršku, a oni su ključni za razvoj djeteta", stoji u objašnjenju odluke Ustavnog suda.

Bonus video: