Izvještaj OPCW ne pominje porijeklo agensa kojim je otrovan Skripalj

On je rekao da je u izvještaju samo potvrđen sastav supstance i da je pozicija Britanije da izvještaj OPCW potvrđuje njen stav o tom slučaju prenaglašen, prenio je Rojters
1 komentar(a)
Julija Skripalj, Sergej Skripalj, Foto: Screenshot (YouTube)
Julija Skripalj, Sergej Skripalj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.04.2018. 12:21h

U izvještaju Međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) nije navedeno porijeklo otrova korišćenog za napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, kazao je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

On je rekao da je u izvještaju samo potvrđen sastav supstance i da je pozicija Britanije da izvještaj OPCW potvrđuje njen stav o tom slučaju prenaglašen, prenio je Rojters.

OPCW je potvrdila u četvrtak nalaz Velike Britanije da su Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim agensom.

U saopštenju OPCW je navedeno da su istražitelji "potvrdili nalaz Velike Britanije u vezi identiteta toksične hemikalije koja je upotrijebljena u Solzberiju".

Hemikalija je bila "visoke čistoće", navedeno je u saopštenju.

U kratkom saopštenju nije navedeno da je riječ o "novičoku", kao što je to Britanija saopštila, ali detalji o hemijskom agensu nalaze se u izvještaju koji je pod oznakom tajnosti.

Lavrov je danas izjavio da se nada da se neće ponoviti iskustvo iz Libije i Iraka u sirijskom sukobu.

On je rekao da i najmanja loša procjena u Siriji može da dovede do novih talasa migranata i da ultimatumi i prijetnje ne pomažu dijalogu.

Lavrov je dodao i da Rusija i SAD koriste svoje kanale komunikacije o Siriji.

Ruski šef diplomatije je izjavio da Rusija ima neosporive podatke da su hemijski napad na Dumu iscenirale specijalne službe strane države.

"Imamo nepobitne podatke da je (hemijski napad) isceniran", istakao je Lavrov.

Bonus video: