Britanija protjerala libijske diplomate i priznala Savjet

Britanija je takođe odlučila da odmrzne 102 miliona eura libijskih sredstava, kako bi ona mogla da budu preusmjerena pobunjenicima
0 komentar(a)
Vilijam Hejg, Foto: Blogs.telegraph.co.uk
Vilijam Hejg, Foto: Blogs.telegraph.co.uk
Ažurirano: 27.07.2011. 17:33h

Velika Britanija je protjerala preostalo diplomatsko osoblje iz libijske ambasade u Londonu i priznala pobunjenički Nacionalni prelazni savjet kao jedinu legitimnu vlast u Libiji, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

Nacionalni savjet je pozvan da preuzme libijsku ambasadu u Londonu, u kojoj su se do sada nalazile diplomate lojalne Muameru el Gadafiju, rekao je Hejg na konferenciji za novinare.

Nacionalni savjet je pozvan da preuzme libijsku ambasadu u Londonu, u kojoj su se do sada nalazile diplomate lojalne Muameru el Gadafiju

"Premijer i ja smo odlučili da Velika Britanija prizna i da sarađuje sa Nacionalnim prelaznim savjetom kao jedinim zvaničnim predstavnikom vlasti u Libiji", istakao je Hejg.

On je dodao da je u skladu sa tim libijski otpravnik poslova danas obaviješten da on i druge libijske diplomate bliske Gadafijevom režimu moraju da napuste Veliku Britaniju.

Forin ofis je ranije saopštio da libijske diplomate moraju da napuste Veliku Britaniju u roku od tri dana.

Grupa pobunjenika razvila je crveno - crno - zelenu zastavu libijske opozicije izvan ambasade, po objavljivanju Hejgovog saopštenja, iako Gadafijeva zelena zastava i dalje stoji na zgradi.

Britanija je takođe odlučila da odmrzne 102 miliona eura libijskih sredstava, kako bi ona mogla da budu preusmjerena pobunjenicima.

Katib: međunarodna zajednica je duboko podijeljena o pitanju na koji način postići političko rješenje u Libiji

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za Libiju Abdulilah el Katib naveo je u saopštenju, objavljenom sinoć u Njujorku, da je međunarodna zajednica "duboko podijeljena o pitanju na koji način postići političko rješenje" u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Katib je početkom sedmice posjetio sedište pobunjenika u Bengaziju na istoku zemlje, kao i prijestonicu Tripoli.

Odluka vlade u Londonu uslijedila je nakon sastanka održanog 15. jula u Istanbulu na kome su SAD, Britanija i 30 drugih država, članica međunarodne kontakt grupe, priznale prelazni savjet kao legitimnog predstavnika vlasti u toj afričkoj zemlji.

Bonus video: