Premijer Norveške: Demokratijom protiv ekstremizma

Neki vladini službenici, koji su radili u zgradi u kojoj je eksplodirala bomba u Oslu, planiraju da se uskoro vrate na posao
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 14:30h

Premijer Norveške Jens Stoltenberg izjavio je danas da su ekstremistički pogledi na svijet legitimni, ali da njihovo nasilno sprovođenje nije.

Stoltenberg je novinarima rekao da će "još više demokratije" biti odgovor na dva napada Andersa Beringa Brejvika u kojima je u petak u Oslu i na ostrvu Utoji poginulo 76 ljudi.

Premijer je dodao da će Norvežani demokratijom pokazati da se ne plaše nasilja.

Da bi pokazali da se ne boje i da žele da se život što prije vrati u normalu, neki vladini službenici, koji su radili u zgradi u kojoj je eksplodirala bomba u Oslu, planiraju da se uskoro vrate na posao iako zbog eksplozije na većini kancelarija nema prozora.

U međuvremenu, vođa specijalne norveške jedinice Delta fors branio je svoju jedinicu od kritike javnosti da su presporo reagovali na napad na ostrvu gde je ubijeno 68 osoba, uglavnom tinejdžera.

Iako je to ostrvo samo 40 kilometara udaljeno od prestonice Osla, policiji je trebalo 90 minuta da stigne na mjesto zločina. Prije njih tu su već stigli helikopteri izvještača medija, koji su iz vazduha snimili napad.

Policija je, umjesto helikopterom, do ostrva došla vozilima jer nije bilo posade helikoptera jer su svi na godišnjem odmoru.

Zatim su preko jezera pokušali da pređu čamcima, ali je već prvi čamac pukao, zbog čega su specijalci morali da se premjeste u drugi.

Ispostavilo se da je specijalna policija na mjesto zločina stigla u isto vrijeme kada i lokalna policija.

Ministar pravde Knut Storberget ih je međutim pohvalio ocjenom da su pomogli "da se ograniče razmjere tragedije".

Bonus video: