Pronađeno tijelo pilota palog grčkog aviona

Njegov "miraž 2005" se srušio prije povratka na Skiros sa presrijetanja borbenih aviona Turske koji ulijeću u prostor koji Grčka smatra svojim. Takvih slučajeva je mnogo, ali se rijetko završavaju smrću
91 pregleda 0 komentar(a)
grčki avion, mirage 2000-5, Foto: Shutterstock
grčki avion, mirage 2000-5, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2018. 10:13h

Ribari su kod ostrva Skirosa našli tijelo pilota i ostatke grčkog vojnog aviona koji se u četvrtak srušio u Egejsko more, objavila je danas državna TV ERT.

Pilot je bio na zadatku presrijetanja turskih aviona.

U Oružanim snagama Grčke je proglašena trodnevna žalost za 34-godišnjim pilotom Georgiosom Baltadorosom, ocem dvoje djece.

Njegov "miraž 2005" se srušio prije povratka na Skiros sa presrijetanja borbenih aviona Turske koji ulijeću u prostor koji Grčka smatra svojim. Takvih slučajeva je mnogo, ali se rijetko završavaju smrću.

Turski premijer Binali Jildirim je telefonirao svom grčkom kolegi Aleksisu Ciprasu da bi mu izrazio saučešće.

Oni su, kako je objavljeno, obećali da će "ojačati dijalog" svoje dvije zemlje, saveznica u NATO, među kojima su odnosi hronično napeti.

Ove nedjelje, Grci su pucali iz upozorenja i otjerali turski vojni helikopter koji se približio malom ostrvu Ro, na granici u Sredozemnom moru.

Napetost je skočila od kada je grčko pravosuđe odbilo da izruči osam turskih oficira i vojnika koji su prebjegli poslije pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

Početkom marta, Turska je uhapsila i još drži dvojicu grčkih graničara koji su prešli granicu, navodno greškom, jer su se izgubili u magli - kaže Grčka.

Bonus video: