Libijski konzul u Sofiji sa pobunjenicima, otpravnik ambasade se zatvorio u sobu

Grupa, predvođena generalnim konzulom Libije u Sofiji skinula je simbole libijskog režima i razvila zastavu pobunjenika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2011. 10:09h

Grupa, predvođena generalnim konzulom Libije u Sofiji Ibrahimom Al-Furisom, kome su danas bugarske vlasti otkazale gostoprimstvo, skinula je simbole libijskog režima i razvila zastavu pobunjenika na libijskoj ambasadi u Sofiji, javila je sofijska televizija BTV.

Bugarski MIP je jutros proglasio libijskog konzula Ibrahima Al-Furisa za "personu non grata" i dala mu rok od 24 sata da napusti zemlju, iako je on kasno sinoć objavio da prelazi na stranu pobunjenika - u Prelazni nacionalni savjet u Libiji. Al-Furis je , zajedno sa grupom službenika misije i predstavnika Libijske lige u Sofiji, sa Ambasade Libije u bugarskoj prijestonici skinuo zelenu zastavu, simbol režima u Tripoliju, poskidali portrete Moamera Gadafija i polomili njegovu bistu.

U rukama pobunjenih diplomata nalaze se i pečat i kasa libijske ambasade. Otpravnik poslova libijske ambasade u Sofiji, koji je odbio da se pridruži revolucionarima zajedno sa prvim sekretarom ambasade, zatvorio se u jednu sobu, javila je bugarska televizija.

Pobunjene libijske diplomate su bugarskom Ministarstvu inostranih poslova uputile notu kojom obavještavaju da više ne predstavljaju Libiju u bilateralnim odnosima. Iz bugarskog MIP-a, bez znanja o ovim događajima objavili su drugu notu, kojom Ibrahima Al-Furisa proglašavaju nepoželjnim u Bugarskoj.

Razlozi otkazivanja gostoprimstva nisu saopšteni, ali je navedeno da je to urađeno na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Bugarska i Hrvatska su 28. juna priznale pobunjenički Prelazni nacionalni savjet u Libiji, kao legitimnog predstavnika te zemlje.

U saopštenju, koje je tim povodom objavljeno, navedeno je da je libijski lider Moamer Gadafi izgubio legitimitet brutalnim napadima na svoj narod.

Bugarski šef diplomatije Nikolaj Mladenov je tokom posjete Libiji predstavio Deljana Dakova, koji će biti predstavnik Bugarske u Bengaziju, sjedištu pobunjenika.

Bonus video: