Brejvikov otac: Trebalo je da se ubije, neću da ga čujem

"Mislim da je, na kraju, trebalo da oduzme život sebi, a ne da ubije toliko ljudi", rekao je Jens Brejvik
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 18:26h

Otac Andersa Beringa Brejvika, koji je danas u sudu priznao da je odgovoran za eksploziju u centru Osla i masakr na ostrvu Utoja, u kojima je ubijeno 76 ljudi, izjavio je da je njegovom sinu bilo bolje da izvrši samoubistvo

"Mislim da je, na kraju, trebalo da oduzme život sebi, a ne da ubije toliko ljudi", rekao je Jens Brejvik u intervjuu za TV2, snimljenom na jugu Francuske, gdje taj penzionisani diplomata živi.

Jens Brejvik je kazao da sa svojim sinom nije u kontaktu već 15 godina, a da poslije nezapamćenih zločina koje je Anders počinio u petak u Norveškoj, više ne želi da ima bilo kakve veze s njim, prenio je AFP.

"Nikada više neću imati bilo kakav kontakt s njim", rekao je Jens Brejvik, koga su kamere tokom intervjua snimale s leđa kako bi mu lik bio zaštićen.

Sve vrijeme trajanja intervjua, na sunčanoj terasi u kući u Kurnanelu, na snimku se vide i francuski policajci.

Brejvikov otac priznaje da su to teške riječi o njegovom sinu, ali i dodaje da je, kada pomisli šta se dogodilo, "ispunjen očajanjem".

"I dalje ne razumem kako se tako nešto moglo dogoditi. Niko normalan to ne bi uradio", rekao je Jens Brejvik.

Andersu Beringu Brejviku, koji je danas na prvom saslušanju priznao da je odgovoran za napade, određen je osmonedeljni pritvor, od kojih će četiri sedmice provesti u samici.

Iako je priznao da je izvršio napade, Brejvik se izjasnio da nije kriv za masovno ubistvo, već da mu je namera bila da spasi Evropu i pošalje snažan signal a ne da ubije što više ljudi.

Tužilac Kristijan Hatlo rekao je novinarima da je Brejvik tokom saslušanja bio veoma miran i da se "činilo da ga ne dotiče ono što se dogodilo", prenio je AP.

Hatlo je ispričao da je osumnjičeni rekao da očekuje da će doživotno ostati u zatvoru.

Norveški zakon ne poznaje zatvorsku kaznu dužu od 21 godine, ali ona može u posebnim okolnostima da bude produžena.

Bonus video: