EU i OEBS poručili Albaniji da su neophodne reforme

U zajedničkoj poruci vodećih funkcionera Unije Ketrin Ešton i Štefana Filea navodi se da izbori u Tirani nijesu bili dobri
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 10:13h

Evropska unija i OEBS i pozvali su albansku Vladu i opozicione partije da sjednu za pregovarački sto i izvedu zemlju iz političke krize koja se još više zaoštrila zbog spora oko rezultata nedavnih lokalnih izbora.“Nastavak kontroverza oko žalbenog procesa poslije lokalnih izbora 8. maja naglašava potrebu za daljim reformama izbornog sistema. Pozivamo Vladu i opoziciju da prevaziđu polarizaciju i rasprostranjeno nepovjerenje i riješe politički zastoj”, poručio je ministar spoljnih poslova Litvanije Audronius Azubalis, čija je zemlja predsjedavajući OEBS.

U zajedničkoj poruci vodećih funkcionera Unije Ketrin Ešton i Štefana Filea navodi se da izbori u Tirani nijesu bili dobri.

“Jer su van svake sumnje pokazali da izborni sistem mora da se reformiše“, naveli su Ešton i File.

Promjene preduslov za napredakOni su upozorili da su demokratske promjene preduslov za napredak Albanije u evrointegracijama.Tirana je početkom 2009. godine podnijela molbu za dobijanje statusa kandidata za ulazak u Uniju, ali je Evropska komisija u posljednjem izveštaju istakla da su prije toga potrebne suštinske reforme u pravosuđu i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Spor između vladajuće kolicije premijera Beriše i opozicione Socijalističke partije Edija Rame nastao je oko prebrojavanja glasova za izbor gradonačelnika Tirane, koji su nekoliko puta mijenjani.

U opoziciji tvrde da su pokradeni i da je zahvaljujući tome pobijedio vladin kandidat Ljuljzim Baša

U opoziciji tvrde da su pokradeni i da je zahvaljujući tome pobijedio vladin kandidat Ljuljzim Baša koji je, poslije tri prebrojavanja listića, dobio 90 glasova više od Rame.U znak protesta socijalisti su ponovo počeli da bojkotuju rad parlamenta, kao što su to činili i nakon parlamentarnih izbora 2009. godine, pošto smatraju da je premijer Beriša i tada uspio da formira vladu zahvaljujući pokradenim glasovima, što u Vladi demantuju.

Bonus video: