POMOĆ

Njemačka daje zajam do 100 miliona libijskoj opoziciji

Odluka o zajmu stiže nakon sastanka 16. jula u Istanbulu gdje su zapadni partneri i zemlje regije opoziciju priznali kao legitimnu vlast u Libiji i time joj omogućili pristup vitalnim libijskim sredstvima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 06:06h

Njemačka je najavila civilnu i humanitarnu pomoć do 100 miliona eura libijskoj opoziciji okupljenoj oko Prelaznog nacionalnog savjeta (TNC).

"Zbog rata koji Moamer Gadafi vodi protiv vlastitog naroda, stanje u Libiji je izuzetno teško", objasnio je njemački ministar spoljnjih poslova Gvido Vestervele u saopštenju i dodao kako "Nedostaju sredstva za izgradnju potrebnih struktura i olakšanje deficita od medicinske opreme do hrane. Ljudi sve više pate, posebno na istoku Libije".

U Libiji pet mjeseci traje građanski rat nakon pobune protiv Gadafija, koji je na vlasti duže od 40 godina.

NATO-ova bombardiranja su spriječila pad gradova koje drže naoružani pobunjenici protiv Gadafija, ali nijesu uspjeli da sruše njegov režim.

Odluka o zajmu stiže nakon sastanka 16. jula u Istanbulu gdje su zapadni partneri i zemlje regije opoziciju priznali kao legitimnu vlast u Libiji i time joj omogućili pristup vitalnim libijskim sredstvima, trenutno zamrznutim na bankovnim računima širom svijeta.

Tokom glasanja rezolucije 1973 Savjet bezbjednosti Ujedinjenih naroda o Libiji, kojom se dozvoljava upotreba sile za zaštitu libijskih civila, Njemačka je bila suzdržana, a zatim je odbila učestvovanje u NATO-ovim operacijama.

Njemačka je jedina zemlja EU i članica NATO-a koja je tako reagovala, što je izazvalo kritike nekoliko savezničkih zemalja.

Preporučujemo za Vas