Velika Britanija: Vlada dala "zeleno svjetlo" Terezi Mej da planira napad na Siriju

Vlada, međutim, nije dala nagovještaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije
5 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2018. 06:46h

Britanska Vlada dala je dozvolu premijerki Terezi Mej da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Francuskoj u planiranju vojnih napada, kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji.

Poslije sjednice koja je trajala više od dva sata, britanska Vlada je podržala plan premijerke Mej da radi sa ta dva svoja saveznika na "koordinaciji međunarodnog odgovora", prenosi Tanjug.

Vlada, međutim, nije dala nagovještaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije.

U saopštenju iz kancelarije premijerke navodi se da je kabinet saglasan sa potrebom da se preduzme akcija da se olakša humanitarne nevolje i da režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada odvrati od dalje upotrebe hemijskog oružja.

Opozicioni poslanici u Velikoj Britaniji traže da se o eventualnoj vojnoj akciji glasa u parlamentu. Premijerka nije u zakonskoj obavezi to da uradi, mada je tako nešto uobičajeno.

Američki predsjednik Donald Tramp koji je kasno sinoć okupio svoj tim za državnu bezbjednost, još nije donio odluku o mogućoj vojnoj akciji u Siriji koja bi bila odmazda za napada u gradu Dumi gdje su sirijske vlasti, kako tvrde zapadne zemlje, koristile hemijsko oružje.

Njemačka neće učestvovati u vojnim udarima protiv sirijske vlade, kao odgovor na napade hemijskim oružjem, ali podržava napore Zapada kako bi pokazali da je upotreba takvog oružja nedopustiva, kazala je juče kancelarka Angela Merkel.

Bonus video: