Uklonjen grob Hitlerovog zamjenika Rudolfa Hesa

U Nirnberškom procesu Hes je osuđen na doživotnu robiju, a ubio se 1987. godine u zatvoru Špandau u Berlinu, koji je još iste noći poslije samoubistva srušen
65 pregleda 0 komentar(a)
grob rudolfa Heda, Foto: Spiegel.de
grob rudolfa Heda, Foto: Spiegel.de
Ažurirano: 21.07.2011. 12:13h

Grob Rudolfa Hesa, koji je dugi niz godina bio zamjenik Adolfa Hitlera, uklonjen je sa groblja u Vunzidelu u južnoj Njemačkoj na kojem su se redovno okupljali ekstremni desničari i neonacisti.

Prema navodima lista "Zidojče cajtung" Hesov grob otvoren je prošle noći i porodica je preuzela posmrtne ostatke koji će biti spaljeni, a pepeo prosut na otvorenom moru.

Time će, očekuju lokalne vlasti, prestati zanimanje neonacista za demonstracije u blizini groblja u Vunzidelu. Hes među neonacistima slovi kao stradalnik.

U Nirnberškom procesu Hes je osuđen na doživotnu robiju, a ubio se 1987. godine u zatvoru Špandau u Berlinu, koji je još iste noći poslije samoubistva srušen.

Posljednjih godina su vlasti redovno zabranjivale "marš sjećanja" koji su ranije jednom godišnje organizovale neonacističke grupe

Evangelistička crkva u tom mjestu najprije se složila sa Hesovom željom. Međutim, zbog čestih demonstracija ekstremista i neonacista crkva već godinama pokušava da ukloni grob.

Pošto je sada istekao ugovor o zakupu grobnog mjesta, crkvena opština nije više htjela da ga produži.

Hesova unuka najprije se žalila zbog tog poteza, ali su vlasti nadležnog okruga uspjele da ubijede porodicu nekadašnjeg Hitlerovog zamjenika da se slože sa uklanjanjem groba.

Posljednjih godina su vlasti redovno zabranjivale "marš sjećanja" koji su ranije jednom godišnje organizovale neonacističke grupe.

Demonstracije ekstremnih desničara bile su dopuštane u Vunzidelu samo pod uslovom da Hes ni na koji način ne bude pominjan.

Grobovi u Nirnberškim procesima osuđenih nacista i vodećih ličnosti tzv. "trećeg rajha" ne postoje.

Osuđeni na smrt su poslije egzekucije fotografisani, da bi postojali i dokazi o njihovoj smrti, potom su leševi spaljivani, a pepeo prosipan na nepoznatim mjestima u reke u regionu, upravo da bi se izbjegla okupljanja pristalica i njihovo veličanje.

Bonus video: