Jedinstvena Rusija u decembru ostaje bez apsolutne većine

Čak ni Nacionalni front, koji je osnovao premijer Vladimir Putin ne bi li okupio više glasača, neće pomoći JR da vrati simpatije građana
50 pregleda 0 komentar(a)
Duma, Foto: Wikipedia
Duma, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 21.07.2011. 09:12h

Vladajuća partija Jedinstvena Rusija (JR) izgubiće dvotrećinsku većinu poslije decembarskih izbora za donji dom ruskopg parlamenta, Državnu Dumu, rezultati su istraživanja državnog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM).

Kako prenosi moskovska štampa, VCIOM predviđa da će umjesto sadašnjih 315 mandata, JR osvojiti 219, od ukupno 450. Time JR neće moći da mijenja Ustav bez podrške drugih partija.

Prema ocjeni šefa VCIOM, čak ni Nacionalni front, koji je osnovao premijer Vladimir Putin ne bi li okupio više glasača, neće pomoći JR da vrati simpatije građana, razočaranih u vlast poslije krize.

Centar takođe prognozira da će u Dumu ući iste partije koje su prisutne i sada.

Ukoliko bi izbori bili održani naredne nedjelje, 58 odsto građana bi glasalo za JR, za Komunističku partiju Rusije (KPRF) 14,7 odsto. Liberalno-demokratska partija (LDPR) dobila bi 9,8 odsto, a Pravična Rusija 7,3 odsto glasova.

Time bi komunisti povećali broj mandata sa sadašnjih 57 na 73, a Liberalno-demokratska partija sa 40 na 49 mandata.

Istraživanje je sprovedeno 18, i 19. Juna na uzorku od 1.600 ispitanika, uz statističku grešku od 3,4 odsto, naveo je VCIOM.

Bonus video: