Osnivač marke Zara napustio mjesto predsjednika

Kompanija Inditeks obuhvata više od pet hiljada prodavnica u 77 zemalja svijeta. Broj zaposlenih prošle godine je premašio 100 hiljada.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2011. 08:27h

Najbogatiji Španac i osnivač marke Zara, Amancio Ortega, napustio je mjesto predsjednika Upravnog odbora kompanije Inditeks, koja ja vlasnik čuvenog modnog lanca.

Njega će na tom mjestu naslijediti Pablo Isla, kojeg je Upravni odbor već izabrao. On već šest godina radi u Inditeksu, a kao dobrodošlicu dobio je paket akcija te kompanije vrijedan 13,7 miliona eura.

Isla važi za veoma ambicioznog čovjeka. Španski mediji spekulišu da bi mogao da bude i naredni ministar privrede, ukoliko konzervativci pobijede na predstojećim izborima, kako pokazuju istraživanja.

Ortega je, na listi magazina Forbs, na sedmom mjestu najbogatijih ljudi s ukupnom imovinom od 22 milijarde eura. Njegovi počeci su bili skromni, radio je kao dostavljač u prodavnici košulja. Robu za svoj prvi butik Zara, koji je otvorio 1975. godine u La Korunji, izrađivao je sa tadašnjom ženom kod kuće u dnevnoj sobi.

Preduzeće je 1988. godine prvi put počelo da prodaje robu van Španije odnosno u Portugaliji.

Ortega i danas ne podnosi oficijalnost, odbija da nosi odijela i kravate i prezire luksuz.

Kompanija Inditeks obuhvata više od pet hiljada prodavnica u 77 zemalja svijeta. Broj zaposlenih prošle godine je premašio 100 hiljada.

Pored vodeće marke Zara, Inditeksu pripadaju i marke Pull and bear, Masimo Duti, Bershka, Stradivarius i Oysho.

Bonus video: