Rupert Mardok: Čovjek koji je uzdrmao Britaniju

Prošle godine je rangiran kao 13. najmoćniji čovjek na svijetu, dok je njegovo bogatstvo procijenjeno na oko 6,3 milijardi dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 16:02h

Poznat kao čovjek koji naginje ka "žutom" i hoda po ivici novinarske etike, Mardok je prošle godine rangiran kao 13. najmoćniji čovjek na svijetu, dok po bogatstvu zauzima 117. poziciju.

Rupert Mardok u žiži je svjetske javnosti zbog skandala sa prisluškivanjem zbog kojeg je u Britaniji zatvoren tabloid ""News of the World", a tog medijskog magnata - kojeg opisuju kao "posljednjeg barona štampe" - već decenijama "bije glas" da naginje "žutom" novinarstvu.

Sve je počelo kad je ovaj 80-godišnjak, kada je imao 22 godine, od oca naslijedio polovinu vlasništva u dva lokalna lista u Adelejdu, u Australiji.

Od lokalnih listova, on je stvorio medijsku imperiju koja se sastoji od filmskih kompanija "20th senčuri Foks" i "Foks srčlajt pikčers", zatim televizija Foks TV, Foks njuz, akcija u kanalu Nešenel džiografik, Star čenels, Skaj Italija, Britsiš Skaj brodkasting, novina "Vol strit džurnal", "Dau Džons njuzvaers", "Njujork post", "Tajms", "Sandej tajms", "San", australijskog "Herald Sana", "Ostrelijana", dok je "Njuz ov d vord" ugašen poslije izbijanja skandala.

Sve je počelo kad je ovaj 80-godišnjak, kada je imao 22 godine, od oca naslijedio polovinu vlasništva u dva lokalna lista u Adelejdu

Rođen u Melburnu 1931. godine kao jedini sin od četvoro djece, novinarski zanat je ispekao kao reporter u Birmigenu, da bi nakon što je 1964. od "Ostrelijana" napravio prvi nacionalni australijski list, pošao u pohod na Britaniju.

1968. godine kupuje "Njuz ov d vorld"

Mardok je 1968. godine kupio "Njuz ov d vorld", a za godinu dana svojoj imperiji pridodao je i "San" od kojeg je ubrzo napravio najtiražniji tabloid.

Godine 1976. preuzeo je "Njujork post", a bivši glavni urednik tog lista Lu Kolasuono izjavio je za njega da "hoda na ivici novinarske etike, da nije uradio ništa ilegalno, ali da je veoma agresivan da bi dobio neku priču".

Sam Mardok je u više navrata izjavljivao da se veoma rijetko miješa u posao glavnih urednika.

Lu Kolasuono izjavio je za njega da "hoda na ivici novinarske etike, da nije uradio ništa ilegalno, ali da je veoma agresivan da bi dobio neku priču"

Međutim, njegovi bivši saradnici poput Roberta Spicera, takođe, bivšeg urednika u "Njujork postu", kažu da je on pisao naslove, "glancao" priče, pravio redosled u tekstu - ukratko, radio sve.

Godine 1986. posjedovao je "Tajms" i "Sandej tajms" i otpustio 5.000 radnika, a onda se "bacio" na televiziju.

Lov na televizije

Satelitski TV servis u Britaniji, Skaj, ubrzo je zarađivao toliko da je mogao da prenosi Premijer fudbalsku ligu.

U Americi je kupio "20th senturi Foks" i stvorio četvrtu po veličini televizijsku mrežu.

Da bi uspio u tome postao je američki državljanin, jer zakon u SAD-u zabranjuje strancima da imaju u vlasništvu TV stanice.

U Americi je kupio "20th senturi Foks" i stvorio četvrtu po veličini televizijsku mrežu

Tokom osamdesetih, njegova imperija umalo nije propala zbog nagomilanih dugova, ali tada se izvukao kupovinom Star TV u Hong Kongu koji se putem satelita emituje u cijeloj Aziji.

Donedavno je u imao u planu da preuzme Britiš Skaj brodkasting, ali je zbog skandala bio primoran da odustane od preuzimanja ove britanske televizijske mreže.

Dobre veze sa uticajnim političarima

Mardok je poznat po tome što ima veoma dobre veze sa uticajnim ljudima iz politike, on je podržao Tonija Blera na izborima 1997. godine.

Ima veoma dobre odnose sa sadašnjim britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, ali i sa američkim predsjednikom Barakom Obamom, kanadskim premijerom Stivenom Harperom, bivšim australijskim premijerom Kevinom Radom...

Prošle godine je rangiran kao 13. najmoćniji čovjek na svijetu, dok je njegovo bogatstvo procijenjeno na oko 6,3 milijardi dolara

Prošle godine je rangiran kao 13. najmoćniji čovjek na svijetu, dok je njegovo bogatstvo procijenjeno na oko 6,3 milijardi dolara - što ga svrstava na 117. mjesto najbogatijih ljudi na svijetu.

Ženio se tri puta, ima šestoro djece iz tih brakova, a s obzirom da mu je majka još živa i da u 102. godini gotovo da ima status kraljice u Australiji, nije nemoguće da će se ovaj živahni 80-godišnjak izvući i iz ove neprijatne situacije i u pravom momentu ponovo uvećati svoju medijsku imperiju.

Galerija

Bonus video: