Ukrajina počela rekonstrukciju gasovoda do Evrope

Kroz teritoriju Ukrajine u Evropu sada ide oko 80 odsto ruskog gasa, ali je transport u nekoliko navrata bio zaustavljen zbog finansijskih sporova Moskve i Kijeva
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 13:01h

Ukrajina je počela samostalno rekonstrukciju gasnog sistema koji transportuje ruski gas u Evropu.

Kako navodi agencija RIA Novosti, riječ je o rekonstrukciji dijela magistralnog gasovoda Urengoj-Pomari-Užgorod, koja košta oko 539 miliona dolara.

Simboličnom početku rekonstrukcije prisustvovali su premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, predstavnici Gasproma, njemačkog Rurgasa, francuskog Gas de Frans Suec, poljskog PGNIG, kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke.

Zvaničnici u Kijevu ranije su izjavili da će rekonstrukcija ukrajinskog magistralnog gasovoda koštati manje nego izgradnja Južnog toka, kako bi se zaobišla Ukrajina

Kroz teritoriju Ukrajine u Evropu sada ide oko 80 odsto ruskog gasa, ali je transport u nekoliko navrata bio zaustavljen zbog finansijskih sporova Moskve i Kijeva.

Ukrajina bi mogla da se liši statusa glavnog transportnog posrednika izradnjom Južnog i Sjevernog toka.

"Mislim da će se pozicija Rusije mijenjati zbog praktičnih koraka koje preduzimamo", rekao je Azarov.

Zvaničnici u Kijevu ranije su izjavili da će rekonstrukcija ukrajinskog magistralnog gasovoda koštati manje nego izgradnja Južnog toka, kako bi se zaobišla Ukrajina.

Ruski zvaničnici su kazali da je Moskva i dalje zainteresovana za ukrajinski sistem. ali da neće odbaciti izgradnju novih gasovoda.

Od ukupne sume za rekonstrukciju gasovoda, Ukrajina uzima iz svog budžeta 230,87 miliona dolara, dok 308 miliona dolara očekuje u vidu kredita od evropskih kreditnih organizacija.

Bonus video: