Rupert i Džejms Mardok pred britanskim poslanicima

Zbog prisluškivanja telefona slavnih ličnosti, kraljevske porodice te žrtava terorističkih napada, ostavke na funkcije podnijela su dva višerangirana policijska zvaničnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 08:24h

Direktori kompanije News Corporation Rupert i Džejms Mardok te bivši urednik Rebeka Bruks danas će se pojaviti pred poslanicima britanskog parlamenta, gdje će odgovarati na pitanja o skandalu sa prisluškivanjem telefona.

Otac i sin Rupert i Džejms Mardok saglasili su se da se pojave pred komitetom za medije parlamenta nakon što su im uručeni pozivi.

Poslanici navode da imaju pitanja za Mardokove nakon dokaza dobijenih od Bruks i drugog bivšeg urednika tabloida "News of the World" Endija Kuslona na saslušanju 2003. godine.

Zbog prisluškivanja telefona slavnih ličnosti, kraljevske porodice te žrtava terorističkih napada, ostavke na funkcije podnijela su dva višerangirana policijska zvaničnika - šef londonske policije Pol Stivenson i pomoćnik policijskog komesara Džon Jets.

Obojica su podnijela ostavke zbog angažovanja bivšeg novinara tabloida "News of the Worlds", a koji se sada pominje kao umiješani u skandalu oko prisluškivanja, na funkciju portparola.

Bruksova je podnijela ostavku na funkciju glavnog i odgovornog urednika "News Internationala", britanskog ogranka "News Corporationa". Ona je tokom vikenda uhapšena pod sumnjom za planiranje presretanja komunikacija i korupciju.

Nastavlja se i policijska istraga o smrti bivšeg novinara "News of the Worldsa" Šin Hora, koji je prvi iznio optužbe protiv kolega za prisluškivanje. Horovo tijelo je pronađeno u njegovoj kući u ponedjeljak.

Policija je saopštila da njegova smrt još nije razjašnjena, ali da se ne smatra da postoje sumnjive okolnosti.

Britanski premijer Dejvid Kameron je skratio svoju posjetu Africi kako bi u srijedu mogao da održi govor u parlamentu i odgovori na pitanja "proizašla iz nedavnih događanja".

Britanska medijska kuća BBC prenosi da je Kameron pod stalnim pritiskom zbog odluke da angažuje Kulsona kao šefa kancelarije za komunikacije.

Kulson je podnio ostavku na tu funkciju zbog afere sa prisluškivanjem telefona, iako tvrdi da o tome ništa nije znao u vrijeme kada je bio urednik u tabloidu.

Bonus video: