Kiparski šef diplomatije ponudio ostavku zbog nesreće

Prema zvaničnim dokumentima visoki vojni zvaničnici bili su svjesni nekoliko dana prije eksplozije da je moguća detonacija baruta u jednom od kontejnera
0 komentar(a)
markos kiprianu, Foto: Thecable.foreignpolicy.com
markos kiprianu, Foto: Thecable.foreignpolicy.com
Ažurirano: 18.07.2011. 16:58h

Ministar spoljnih poslova Kipra Markos Kiprianu ponudio je ostavku zbog nedavne eksplozije desetina kontejnera s barutom u pomorskoj vojnoj bazi, u kojoj je poginulo 13 ljudi.Detalji o stanju kontejnera, oduzetim sa iranskog broda 2009. godine, pojavili su se danas.

Prema zvaničnim dokumentima u koje je agencija AP imala uvid, visoki vojni zvaničnici bili su svjesni nekoliko dana prije eksplozije da je moguća detonacija baruta u jednom od kontejnera.Eksplozija se i dogodila 11. jula, i u njoj je takođe teško oštećena obližnja velika elektrana zbog čega su djelovi Kipra bez struje.Od kada se dogodila eksplozija, svakodnevni su protesti u glavnom gradu Kipra, a demonstranti zahtijevaju odgovore od Vlade predsjednika Dimitrisa Hristofjasa.Ministar odbrane i jedan od glavnih vojnih komandanata su već podnijeli ostavke zbog najveće vojne nesreće na tom ostrvu.Kiparski šef diplomatije Markos Kiprianu rekao je da podnosi ostavku ne zbog krivice, nego zbog političke osjetljivosti.Kiprianu je izrazio žaljenje zbog nesreće i grešaka koje su do nje dovele, i rekao je da će pomoći istrazi.

Iz izjave kiparskog predsjednika Hristofjasa nije jasno da li je prihvatio ostavku.U toku su dvije istrage o ovoj nesreći.

Bonus video: